Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To placki ziemniaczane inaczej. Przepis na nie znalazłam w przepisach kuchni mazurskiej. Nie ma w nich ani grama mąki, za to są drożdże, a ubite białka na sztywno powodują, że placki są bardzo delikatne i pyszne. Tak pyszne, że miałam zrobić do nich sos grzybowy, ale nie zdążyłam, bo zniknęły wszystkie z talerza :)
Polecam.
Odsłon: 295
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 276
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 143
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 122
Polecam.
Odsłon: 295
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 276
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 143
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 122
Składniki
Ziemniaki dobrze odciskamy, zalewamy wrzącym mlekiem, dodajemy żółtka, drożdże wymieszane w 2 łyżkach ciepłego mleka oraz namoczoną wcześniej w mleku i dobrze odciśniętą i rozdrobnioną kajzerkę. Solimy do smaku, mieszamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Białka ubijamy na sztywną pianę i ostrożnie łączymy z masą. Placki smażymy na rozgrzanym tłuszczu (uważamy przy obracaniu bo są delikatne). Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i podajemy na gorąco ze śmietaną. Z przepisu wychodzi ok. 16 placków (w zależności oczywiście od wielkości).