Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Paryje to tradycyjna potrawa kuchni podkarpackiej. Do ich przygotowania wystarczy w zasadzie jeden składnik, jakim są ziemniaki. Najlepiej sprawdzi się tutaj mączysta odmiana, która zawiera dużo skrobi. Część zieniaków należy ugotować do miękkości. Drugą połowę ścieramy na tarce na najdrobniejszych oczkach. Następnie należy połączyć oba składniki, dodać odrobinę soli, wyrobić równej wielkości kulki i ugotować w osolonyn wrzątku. Przepis na paryje pochodzi z Koła Gospodyń Wiejskich Jaszczurowa.
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 21
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2239
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 150
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 21
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2239
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 150
Składniki
750 g ziemniaków obierz i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
Pozostałą część ziemniaków obierz i zetrzyj na tarce na najdrobniejszych oczkach. Starte ziemniaki odciśnij nad garnkiem z nadmiaru płynu.
Ugotowane ziemniaki odcedź i przepuść przez praskę. Do gorących ziemniaków dodaj starte ziemniaki. Z garnka wybierz skrobię, która osadziła się na dnie i przełóż ją do ziemniaczanej masy. Składniki dopraw solą. Całość wymieszaj.
W dużym garnku nastaw około 3 l wody, wsyp łyżeczkę soli. Zwilż dłonie. Z masy ziemniaczanej formuj równej wielkości kulki. Paryje gotuj w osolonym wrzątku przez około 4 minuty od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż ją na złoty kolor na patelni z klarowanym masłem.
Paryje podawaj od razu po ugotowaniu z okrasą z cebuli.