Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Paryje to tradycyjna potrawa kuchni podkarpackiej. Do ich przygotowania wystarczy w zasadzie jeden składnik, jakim są ziemniaki. Najlepiej sprawdzi się tutaj mączysta odmiana, która zawiera dużo skrobi. Część zieniaków należy ugotować do miękkości. Drugą połowę ścieramy na tarce na najdrobniejszych oczkach. Następnie należy połączyć oba składniki, dodać odrobinę soli, wyrobić równej wielkości kulki i ugotować w osolonyn wrzątku. Przepis na paryje pochodzi z Koła Gospodyń Wiejskich Jaszczurowa.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4120
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11277
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6477
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5467
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13486
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5262
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4120
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11277
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6477
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5467
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13486
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5262
Składniki
750 g ziemniaków obierz i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
Pozostałą część ziemniaków obierz i zetrzyj na tarce na najdrobniejszych oczkach. Starte ziemniaki odciśnij nad garnkiem z nadmiaru płynu.
Ugotowane ziemniaki odcedź i przepuść przez praskę. Do gorących ziemniaków dodaj starte ziemniaki. Z garnka wybierz skrobię, która osadziła się na dnie i przełóż ją do ziemniaczanej masy. Składniki dopraw solą. Całość wymieszaj.
W dużym garnku nastaw około 3 l wody, wsyp łyżeczkę soli. Zwilż dłonie. Z masy ziemniaczanej formuj równej wielkości kulki. Paryje gotuj w osolonym wrzątku przez około 4 minuty od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż ją na złoty kolor na patelni z klarowanym masłem.
Paryje podawaj od razu po ugotowaniu z okrasą z cebuli.