Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witajcie jak się prezentuje wasze sobotnie menu obiadowe ? U nas dziś przygotowałam obiad który praktycznie sam się robi wystarczy tylko przygotować składniki i włożyć do piekarnika i piec w odpowiedniej temperaturze przez wyznaczony czas.
Przygotować podudzia kurczaka, wsypać przyprawy oraz wlać olej i wymieszać za pomocą rąk tak aby przyprawy wchłonęły się w mięso. Tak przygotowane odstawić na 15 minut aby mięso przegryzło się z dodanymi przyprawami.
W czasie gdy podudzia kurczaka odpoczywają sobie w przyprawach, do naczynia żaroodpornego wsypać surowy ryż, na ryż dodać pokrojony szczypior lub cebule kto co woli a na szczypior dodać surową drobno pokrojoną lub startą na tarce jarzynowej marchew. Na przygotowany ryż poukładać podudzia kurczaka. W międzyczasie przygotować zalewę do ryżu i podudzia kurczaka.
Teraz przygotować zalewę do miski wlać gotowana wodę tak do 600 ml dodać koncentrat pomidorowy oraz przyprawy, całość wymieszać i spróbować jeśli za mało słone to dosolić według swego smaku. Zalać przygotowany ryż z podudziami kurczaka i wstawić do piekarnika ustawionego na 180 stopni piec 70 minut plus dziesięć minut na rozgrzanie piekarnika. Piec do miękkości mięsa na podudziach oraz miękkości ryżu i wchłonięcia całej dodanej zalewy, mięso raz przekręcić w czasie pieczenia.
Tak przygotowane podudzia kurczaka na ryżu podałam ze swoimi grzybami opieńki w occie. Danie wyszło tak smaczne że teraz na dłużej u mnie zagości oczywiście co jakiś czas będę go modyfikować. Danie dość szybko się robi jedyna wada to czas oczekiwania w czasie pieczenia bo zapach tak roznosi się po mieszkaniu że aż żołądek ściska z głodu. Przepis gorąco polecam. Moja rada to całe danie przygotować w wyższym naczyniu żaroodpornym.
Drób, to chyba najpopularniejsze mięso na polskim stole. Dlatego czasami trze...
Odsłon: 3694
Drób w staropolskiej kuchni przyrządzany na różne sposoby zawsze uchodził za...
Odsłon: 2551
Pyszny sposób na grillowane mięso drobiowe z pikantnym wnętrzem.
Odsłon: 12
Soczysta i po prostu przepyszna!
Odsłon: 48
Danie z kuchni węgierskiej. Ja miałem czerwone papryki, można użyć również i...
Odsłon: 1203
Pyszny sposób na grillowane mięso drobiowe z pikantnym wnętrzem.
Odsłon: 12
Soczysta i po prostu przepyszna!
Odsłon: 48
Danie z kuchni węgierskiej. Ja miałem czerwone papryki, można użyć również i...
Odsłon: 1203
Składniki
Przygotować podudzia kurczaka, wsypać przyprawy oraz wlać olej i wymieszać za pomocą rąk tak aby przyprawy wchłonęły się w mięso. Tak przygotowane odstawić na 15 minut aby mięso przegryzło się z dodanymi przyprawami.
W czasie gdy podudzia kurczaka odpoczywają sobie w przyprawach, do naczynia żaroodpornego wsypać surowy ryż, na ryż dodać pokrojony szczypior lub cebule kto co woli a na szczypior dodać surową drobno pokrojoną lub startą na tarce jarzynowej marchew. Na przygotowany ryż poukładać podudzia kurczaka. W międzyczasie przygotować zalewę do ryżu i podudzia kurczaka.
Teraz przygotować zalewę do miski wlać gotowana wodę tak do 600 ml dodać koncentrat pomidorowy oraz przyprawy, całość wymieszać i spróbować jeśli za mało słone to dosolić według swego smaku. Zalać przygotowany ryż z podudziami kurczaka i wstawić do piekarnika ustawionego na 180 stopni piec 70 minut plus dziesięć minut na rozgrzanie piekarnika. Piec do miękkości mięsa na podudziach oraz miękkości ryżu i wchłonięcia całej dodanej zalewy, mięso raz przekręcić w czasie pieczenia.
Tak przygotowane podudzia kurczaka na ryżu podałam ze swoimi grzybami opieńki w occie. Danie wyszło tak smaczne że teraz na dłużej u mnie zagości oczywiście co jakiś czas będę go modyfikować. Danie dość szybko się robi jedyna wada to czas oczekiwania w czasie pieczenia bo zapach tak roznosi się po mieszkaniu że aż żołądek ściska z głodu. Przepis gorąco polecam. Moja rada to całe danie przygotować w wyższym naczyniu żaroodpornym.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Rolada schabowa z żółtym serem
Dania główne
Drobiowe szaszłyki z jalapeño i cheddarem owinięte w szynkę szwarcwaldzką
Dania główne
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i warzywami
Dania główne
Marokański chleb, kotlet na grillu i sos miętowy
Rolada schabowa z żółtym serem
Taką roladę schabową przygotowałam na obiad. Przepis bardzo prosty i szybki,...
Odsłon: 8
Drobiowe szaszłyki z jalapeño i cheddarem owinięte w szynkę szwarcwaldzką
Pyszny sposób na grillowane mięso drobiowe z pikantnym wnętrzem.
Odsłon: 12