Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Podudzia w pomarańczach"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 257
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 257
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
Składniki
Mięso umyj, wytrzyj do sucha. Posyp solą i pieprzem. Pozostałe przyprawy wymieszaj. Natrzyj nimi podudzia. Masło stop. Pomarańcze sparz, z 2 wyciśnij sok, trzecią pokrój w cienkie plasterki.
Sok pomarańczowy dolej do masła. Mocno razem podgrzej, ale już nie gotuj. Mięso przełóż do żaroodpornego naczynia. Polej masłem pomarańczowym. Obłóż plasterkami pomarańczy.
Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz ok. 35 minut. W czasie pieczenia mięso polewaj sosem z dna formy. Przed podaniem udekoruj, np. natką.
RADA: Jeśli mięso zbyt szybko się rumieni, przykryj naczynie folią aluminiową (jej błyszczącą stroną do góry).Źródło: Naj