Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drób w staropolskiej kuchni przyrządzany na różne sposoby zawsze uchodził za przysmak godny najlepszych stołów i polską specjalność. Kury i kurczęta, pulardy i kapłony, gołębie oraz indyki i perlice hodowano głównie w gospodarstwach dworskich i plebańskich, a z ich delikatnego, jak mówiono białego mięsa, przyrządzano rozmaite wykwintne potrawy. Dawne książki kucharskie, pełne są przepisów na wymyślne dania z pulard, kapłonów, gołębi czy perliczek. źródło: "Tradycje Polskiego Stołu"
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 121
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 740
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 355
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 121
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 740
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 355
Składniki
Podudzia dzień wcześniej moczymy przez godzinę w zimnej wodzie, po czym wodę odlewamy a mięso osuszamy papierowym ręcznikiem i oprószamy z każdej strony solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na dnie głębokiego rondla układamy część obranej cebuli pokrojonej w krążki, na cebulę układamy podudzia i przykrywamy resztą cebuli. Zalewamy mięso mlekiem do całkowitego przykrycia i odstawiamy pod przykryciem na noc w chłodnym miejscu.
Następnego dnia osobno wyciągamy cebulę i mięso do ocieknięcia, najlepiej osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Przygotować szeroką patelnię i głęboki rondel.
Marchewkę, seler i cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, por i obraną z nasion ostrą papryczkę pokroić w małe paseczki.
Na patelni rozgrzać dobrze olej i obsmażyć na rumiano z każdej strony podudzia.
W rondlu rozgrzać niewielką ilość oleju, zeszklić osuszoną cebulę z marynaty mlecznej, po czym dodać resztę przygotowanych warzyw i obsmażać do zeszklenia często mieszając.
Na warzywa wyłożyć obsmażone mięso, podlać wodą do wysokości podudzi, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa, po czym przyprawić sokiem z cytryny ( u mnie 2 łyżki ), solą, pieprzem, magii i musztardą. Dusić jeszcze 5 min. Mąkę rozprowadzić w połowie szklanki mleka, wlać do potrawy, delikatnie zamieszać i zagotować.
Gotową potrawkę podawać z gotowanymi ziemniakami lub ulubioną kaszą z dodatkiem mocno chrzanowej ćwikły, ogórkiem kiszonym lub surówką z kapusty.