Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polędwica w sosie grzybowym to eleganckie i pyszne danie, świetne na wyjątkowy obiad lub kolację. Soczysta polędwica wołowa to gratka dla każdego smakosza dań mięsnych. Wyjątkowo smakuje w zestawieniu z aromatycznym i kremowym sosem grzybowym, ale dodaj jeszcze ulubionej zieleniny i zasmakuj się w perfekcyjnym daniu. Wykwintny smak, który zachwyci każdego!
patelnia, łyżka, nóż, naczynie żaroodporne, deska do krojenia
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2031
Pierogi z Sardynii, z ziemniakami i serem pecorino, doprawione świeżą miętą i...
Odsłon: 263
Polecam.
Odsłon: 435
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2031
Pierogi z Sardynii, z ziemniakami i serem pecorino, doprawione świeżą miętą i...
Odsłon: 263
Polecam.
Odsłon: 435
Składniki
Polędwicę przekrój na dość cienkie plastry nie większe niż 2 cm. Dopraw przyprawami.
Przygotuj polędwicę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek lub olej i smaż polędwicę z każdej strony przez 4-5 minut na średnim ogniu z każdej strony. Tak przygotowane mięso odstaw na talerz.
Przygotuj sos. Cebulę pokrój na piórka. Na tej samej patelni, na której przygotowywałaś mięso, podsmażaj cebulkę, dodając łyżkę oleju. Smaż, aż cebulka będzie zrumieniona, przez ok. 2-3 minuty, po czym dodaj grzyby.
Oczyść grzyby, a następnie pokrój na kawałki. Dodaj masełko i smaż grzyby przez 5-8 minut, aż będą miękkie. Dopraw według gustu. W zależności od tego, jakie masz grzyby, wydłuż czas przygotowania. Muszą się usmażyć do miękkości.
Przełóż polędwicę do naczynia żaroodpornego. Przeciśnij przez praskę czosnek i dodaj z bulionem do naczynia. Przerzuć również grzyby z patelni i cebulkę. Wlej również śmietankę i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Dorzuć dla smaku jeden listek laurowy. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Dorzuć również wiórki sera, sos będzie jeszcze pyszniejszy. Zapiekaj razem składniki w temperaturze 180 stopni. Gdy sos zgęstnieje, po ok. 10 minutach, wyłącz piekarnik.
Tak przygotowane mięso z sosem podawaj z puree lub ziemniakami oraz z surówką lub buraczkami. Na wierzch posyp koperkiem lub natką pietruszki drobnomieloną.