Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieprz z prowincji Kampot w Kambodży uchodzi za jeden z najlepszych na świecie. Już w latach 50 XX wieku Francuzi nie wyobrażali sobie doprawiania dań bez niego. Do dnia dzisiejszego jednym z największych importerów tego pieprzu pozostaje Francja. Po zbiorach jest nadal tradycyjnie suszony na słońcu, co pozwala zachować jego fuzję naturalnych smaków. Pieprz z Kampot posiada tytuł PGI (ang. Protected Geographical Idnications) czyli: " (...) Chronione Oznaczenie Geograficzne, która oznacza nazwę regionu, określonego miejsca lub w wyjątkowych przypadkach kraju, która służy do oznaczenia produktu rolnego lub środka spożywczego: – pochodzącego z określonego miejsca, regionu lub kraju; – którego określona jakość, renoma lub inna cecha charakterystyczna w głównej mierze wynika z tego pochodzenia geograficznego; oraz – którego przynajmniej jeden etap produkcji odbywa się na tym określonym obszarze geograficznym." * Pieprz, ten jednak ma długą historię, kto ciekaw niech czyta http://www.kampotpepper.biz/en/history.html
Makaron spaghetti podany z sosem serowo śmietankowym.
Odsłon: 28
Szybki i prosty w przygotowaniu torcik z bitą śmietaną i galaretką. Idealny n...
Odsłon: 989
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 177
Makaron spaghetti podany z sosem serowo śmietankowym.
Odsłon: 28
Szybki i prosty w przygotowaniu torcik z bitą śmietaną i galaretką. Idealny n...
Odsłon: 989
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 177
Składniki
Mięso przyrządzać w temperaturze pokojowej. Pieprz utłuc w moździerzu. Mięso włożyć do miski, skropić łyżką oliwy, posolić, dodać pieprz i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać kolejną łyżkę oliwy, podsmażyć mięso ma złoty kolor z każdej ze stron. Następnie przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec ok. 15 min, po wyjęciu z piekarnika nie kroić szybciej niż przed upływem 8-10 min (zapewnienie soczystości mięsa).
Redukcja Ziarna pieprzu rozgnieść, szalotki obrać i drobno posiekać. Wszystkie składniki do redukcji zagotować i przecisnąć przez sito.
Sos właściwy Masło rozpuścić w rondlu na małym ogniu, odstawić.Do małej miski- Z przeciśniętego zredukowanego sosu odlać 6 łyżek i wymieszać z winem. Dodać żółtka i ubijać w kąpieli wodnej (stawiając miskę na garnku z gotującą wodą) na gęstą masę, jednak sos nie może być zbyt gorący, aby żółtka się nie ścięły. Zdjąć garnek z ognia i ciągle mieszając powoli dodawać masło, po czym ponownie postawić miskę na garnku z wodą i podgrzewać, aż powstanie kremowy sos. Dodać zioła, doprawić solą i pieprzem cayenne, udekorować kolorowym pieprzem i od razu podawać w sosjerce obok mięsa bądź polewając mięso bezpośrednio..