Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polędwica z sarny z musem buraczanym, kaszą gryczaną i sosem pieczeniowym.
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2873
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10057
Przepis na smażonego łososia z dodatkiem kremowego szpinaku. To proste, ale p...
Odsłon: 509
Przepis dnia
Miękkie bułki drożdżowe wypełnione po brzegi kapustą kiszoną, kaszą jaglaną i...
Odsłon: 5154
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2873
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10057
Przepis na smażonego łososia z dodatkiem kremowego szpinaku. To proste, ale p...
Odsłon: 509
Przepis dnia
Miękkie bułki drożdżowe wypełnione po brzegi kapustą kiszoną, kaszą jaglaną i...
Odsłon: 5154
Składniki
Przygotowanie sarniny : jest to dość długi proces, gdyż dziczyzna najlepiej smakuje kiedy przynajmniej 2 pełne dni będzie dojrzewać w marynatach. zalecam : do garnka nalać wodę, dodać wszystkie wymienione przyprawy oraz zieleninę, dodać około pół litra czerwonego wytrawnego wina. W takiej oto zalewie polędwica powinna nabrać klarownego smaku. uwaga! nie wylewamy zalewy.
Po odsączeniu i osuszeniu polędwicy należy na patelni delikatnie ją zarumienić, a następne ułożyć w naczyniu do duszenia zalewając przygotowanym wcześniej wywarem. Piekarnik ustawiamy na około 160 stopni. Dzięki powolnemu duszeniu uzyskamy delikatne kruche mięso. Podczas tego procesu pilnujemy by w rondlu cały czas była woda i by polędwica była w niej delikatnie zanurzona. W między czasie dolewamy też pozostałą ilość wina. Dusimy tak długo, aby alkohol zawarty w winie wyparował. Pod koniec możemy zwiększyć temperaturę do 190 stopni.
Mus buraczany : buraki gotujemy , studzimy i obieramy. Kroimy w kawałki i blendujemy dodając miód i odrobinę octu. Możemy dodać przyprawy do smaku np. goździki. Całość podgrzewamy.
Kaszę gryczaną gotujemy. Proponuję by nie była zbytnio rozgotowana. Koniecznie dodając do wody sól.
Wszystkie składniki są już gotowe. Możemy ułożyć danie na talerzu. Polędwicę polecam pokroić w mniejsze bardziej efektowne "kółeczka" Dodajmy też odrobinę dekoracji, np. można posypać pestkami, bądź ułożyć fantazyjnie kiełki rzodkiewki.