Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polędwiczka po sudecku to znakomita propozycja na świąteczne danie mięsne. Tak apetycznie podana wieprzowina z pewnością stanie się królem stołu. W czym tkwi sekret? Mięso jest niesamowite soczyste dzięki aromatycznemu, grzybowemu nadzieniu. Dodatek sera i boczku sprawi, że proste danie nabierze dodatkowego smaku. Do przygotowania potrawy użyj pieczarek, grzybów leśnych lub boczniaków.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 7032
Polecam.
Odsłon: 151
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5385
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2629
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 7032
Polecam.
Odsłon: 151
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5385
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2629
Składniki
Grzyby oczyść, pokrój w półplasterki i podsmaż na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż, aż będzie miękka i błyszcząca. Dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz, dokładnie wymieszaj i po kilku minutach wyłącz palnik. Jeśli grzyby mają być bardziej aromatyczne, możesz dodać ½ łyżeczki ziołowego pieprzu.
Polędwiczkę opłucz, osusz i przetnij wzdłuż (przez środek), ale nie do końca, aby zachować mięso w jednej części. Natrzyj wieprzowinę z dwóch stron solą, czarnym pieprzem i mieszanką przyprawową. Możesz użyć także ulubionych, suszonych ziół – majeranek, oregano, bazylia lub tymianek. Na desce ułóż plasterki boczku tak, aby zachodziły na siebie. Wnętrze mięsa posmaruj musztardą i rozsmaruj po całym płacie. Wyłóż podsmażone grzyby z cebulką, wierzch posyp startym serem. Złóż polędwicę i zawiń ją w boczek, by uzyskać formę rolady. Wieprzowinę zawiń w folię aluminiową (błyszczącą stroną do środka).
Ułóż polędwiczkę w naczyniu żaroodpornym lub na blasze piekarnika i wstaw do pieca nagrzanego do 190°C i piecz przez około 30-40 minut. Na kilkanaście minut przed końcem możesz rozciąć folię, aby otrzymać chrupiąca i przyrumienioną skórkę. Po upieczeniu ostrożnie odwiń mięso z folii, poczekaj ok. 10 minut i krój w grube plastry. Polędwiczkę po sudecku podawaj jako element dania głównego lub jak przekąskę za zimno.