Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonały obiad. Warto zrobić i zachwycić gości smakiem i wyglądem.
Popękane ciasteczka cytrynowe rodem z Włoch. Mocno maślane i kruche. Do tego...
Odsłon: 140
Papryka faszerowana kaszą to połączenie smaku i pożywności. Soczyste papryki...
Odsłon: 1306
Czerwona kapusta jest skuteczna w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2. Wspier...
Odsłon: 78
Popękane ciasteczka cytrynowe rodem z Włoch. Mocno maślane i kruche. Do tego...
Odsłon: 140
Papryka faszerowana kaszą to połączenie smaku i pożywności. Soczyste papryki...
Odsłon: 1306
Czerwona kapusta jest skuteczna w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2. Wspier...
Odsłon: 78
Składniki
Polędwiczki myjemy osuszamy i oczyszczamy z błon. Mięso kroimy w 6 cm kawałki. Każdą część dokładnie oprószamy solą i pieprzem. Z liści chrzanu delikatnie odciąć środkowe zgrubienia, nie nacinając liści. Każdą polędwiczkę zawinąć w liść chrzanu, spiąć wykałaczką i odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Młode ziemniaki oskrobać i ugotować, powinny być dość miękkie, ale nie rozgotowane. Bób myjemy w zimnej wodzie. Do osolonej, wrzącej wody wsypujemy bób. Gotujemy go około 4 minuty (od momentu ponownego zagotowania wody). Odcedzamy i płuczemy w zimnej wodzie, potem obieramy. Na patelni grillowej rozgrzewamy olej. Zamarynowane mięso przekładamy na patelnię, zmniejszamy gaz, przykrywamy patelnię i dusimy ok. 10 minut. Potem każdą polędwiczkę przekładamy na deskę, kroimy na pół. Mięso kładziemy na patelnię miejscem cięcia do dołu ( tak aby podpiec środek ), przykrywamy i dusimy jeszcze około 10 minut na malutkim ogniu. Na drugiej patelni grillowej lub zwykłej, podpiekamy ziemniaki, czosnek i cebule pokrojone w plasterki. Pieczemy kilka minut, potem dodajemy bób i wszystko delikatnie podgrzewamy 2 minuty. Ciepłe warzywa wykładamy na talerze, posypujemy posiekanymi przyprawami i drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami. Na wierzch wykładamy polędwiczki.