Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwiczka w liściach chrzanu z bobem i ziemniakami

Polędwiczka w liściach chrzanu z bobem i ziemniakami

Autor:

Przepisów i artykułów: 690 Ocena: 13221

Dodano:

Odsłon: 486

Doskonały obiad. Warto zrobić i zachwycić gości smakiem i wyglądem.

Składniki

  • polędwica wieprzowa 450-500 g
  • 5-6 mniejszych liści chrzanu
  • sól, pieprz
  • młode ziemniaki 500 g
  • bób 450 g
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 5-6 suszonych pomidorków
  • świeży koperek
  • natka pietruszki
  • świeży majeranek
  • świeże oregano
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Polędwiczka w liściach chrzanu z bobem i ziemniakami

Przygotowanie

  1. Polędwiczki myjemy osuszamy i oczyszczamy z błon.
    Mięso kroimy w 6 cm kawałki. Każdą część dokładnie oprószamy solą i pieprzem. Z liści chrzanu delikatnie odciąć środkowe zgrubienia, nie nacinając liści. Każdą polędwiczkę zawinąć w liść chrzanu, spiąć wykałaczką i odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
    Młode ziemniaki oskrobać i ugotować, powinny być dość miękkie, ale nie rozgotowane.
    Bób myjemy w zimnej wodzie.
    Do osolonej, wrzącej wody wsypujemy bób. Gotujemy go około 4 minuty (od momentu ponownego zagotowania wody). Odcedzamy i płuczemy w zimnej wodzie, potem obieramy.
    Na patelni grillowej rozgrzewamy olej. Zamarynowane mięso przekładamy na patelnię, zmniejszamy gaz, przykrywamy patelnię i dusimy ok. 10 minut. Potem każdą polędwiczkę przekładamy na deskę, kroimy na pół. Mięso kładziemy na patelnię miejscem cięcia do dołu ( tak aby podpiec środek ), przykrywamy i dusimy jeszcze około 10 minut na malutkim ogniu.
    Na drugiej patelni grillowej lub zwykłej, podpiekamy ziemniaki, czosnek i cebule pokrojone w plasterki. Pieczemy kilka minut, potem dodajemy bób i wszystko delikatnie podgrzewamy 2 minuty.
    Ciepłe warzywa wykładamy na talerze, posypujemy posiekanymi przyprawami i drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami.
    Na wierzch wykładamy polędwiczki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń