Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonały obiad. Warto zrobić i zachwycić gości smakiem i wyglądem.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 115924
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7896
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2983
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1421
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1254
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 115924
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7896
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2983
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1421
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1254
Składniki
Polędwiczki myjemy osuszamy i oczyszczamy z błon. Mięso kroimy w 6 cm kawałki. Każdą część dokładnie oprószamy solą i pieprzem. Z liści chrzanu delikatnie odciąć środkowe zgrubienia, nie nacinając liści. Każdą polędwiczkę zawinąć w liść chrzanu, spiąć wykałaczką i odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Młode ziemniaki oskrobać i ugotować, powinny być dość miękkie, ale nie rozgotowane. Bób myjemy w zimnej wodzie. Do osolonej, wrzącej wody wsypujemy bób. Gotujemy go około 4 minuty (od momentu ponownego zagotowania wody). Odcedzamy i płuczemy w zimnej wodzie, potem obieramy. Na patelni grillowej rozgrzewamy olej. Zamarynowane mięso przekładamy na patelnię, zmniejszamy gaz, przykrywamy patelnię i dusimy ok. 10 minut. Potem każdą polędwiczkę przekładamy na deskę, kroimy na pół. Mięso kładziemy na patelnię miejscem cięcia do dołu ( tak aby podpiec środek ), przykrywamy i dusimy jeszcze około 10 minut na malutkim ogniu. Na drugiej patelni grillowej lub zwykłej, podpiekamy ziemniaki, czosnek i cebule pokrojone w plasterki. Pieczemy kilka minut, potem dodajemy bób i wszystko delikatnie podgrzewamy 2 minuty. Ciepłe warzywa wykładamy na talerze, posypujemy posiekanymi przyprawami i drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami. Na wierzch wykładamy polędwiczki.