Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Polędwiczka w ziołach"
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32569
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 51
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 85
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 928
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 333
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32569
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 51
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 85
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 928
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 333
Składniki
Czas ok. 60 min; porcja – 450 kcal, cena 6 zł.
Polędwiczkę (lub dwie mniejsze) opłucz, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Obsmaż z każdej strony na 1-2 łyżkach oleju. Oprósz solą oraz pieprzem.
Na desce lub blacie kuchennym rozłóż obok siebie plastry boczku. Na nich ułóż polędwiczkę. Zioła opłucz i osusz, otrzyj lub posiekaj listki. Posyp mięso. Zawiń je w plasterki boczku. Obwiąż bawełnianą nitką.
Do naczynia żaroodpornego wlej kilka łyżek wody. Ułóż polędwiczkę w boczku (lub dwie mniejsze). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz mięso 20-25 minut.
Oczyszczoną marchew pokrój w cienkie paseczki. Fasolkę wrzuć na osolony wrzątek (bez rozmrażania). Gotuj 5 minut, odlej. Oczyść i posiekaj cebulę, 2 ząbki czosnku i dymki. Przesmaż na na 2 łyżkach oleju razem z fasolką. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj do pokrojonego w plastry mięsa.
Namocz w koniaku lub innym alkoholu kilka śliwek kalifornijskich. Nafaszeruj nimi polędwiczkę (natnij mięso wzdłuż, robiąc tunel). Mięso obsmaż, a potem włóż do piekarnika i piecz 20-25 minut.
. Po upieczeniu odstaw mięso na 15 minut, aby nabrało pełni smaku.Źródło: Świat kobiety