Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polędwiczki wieprzowe faszerowane sa bardzo pyszną odmiana od polędwiczek przyrządzanych u nas zazwyczaj. Przeważnie przygotowuję z nich bitki, ale czasami zdarza mi się też przyrządzić polędwiczki faszerowane. Są na prawdę smaczne. Faszeruję je pieczarkami. Oczywiście takich polędwiczek nie musi się piec w piekarniku. Ja obsmażam je na patelni, a potem podlewam bulionem lub woda i duszę od czasu do czasu obracając. Mięso z polędwiczek jest miękkie i delikatne, a więc nie wymaga zbyt długiego duszenia, a danie wychodzi aromatyczne, a mięso mięciutkie. Farsz pieczarkowy dopełnia całości i sprawia, że mięsko można podać też przy jakiś większych okazjach. Ja akurat przygotowałam go ostatnio na zwykły codzienny obiad i podałam z ziemniakami i surówką. Polędwiczka smakuje równie dobrze na zimno. Aby mięso ładnie się kroiło, a farsz nie wypływał, należy nieco go przestudzić.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 896
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 827
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 289
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 896
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 827
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 289
Składniki
Polędwiczki umyć, osuszyć i natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę wymieszanym z solą. Na koniec oprószyć pieprzem i wstawić na ok 1 godzinę do lodówki
Pieczarki obrać i drobno pokroić.
Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim drobno posiekaną cebulę. Następnie dorzucić do niej pieczarki. Lekko oprószyć solą i pieprzem. Smażyć na wolnym ogniu aż do odparowania płynu spod pieczarek. Następnie ostudzić i po wystudzeniu wymieszać ze startym żółtym serem, żółtkami i tartą bułką. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem
W polędwiczkach długim nożem naciąć głębokie kieszenie i wypełniać je farszem
Nafaszerowane polędwiczki obsmażyć na oleju po ok 3 minuty z każdej strony. Następnie polędwiczki podlać bulionem ( jeśli nie mamy to po prostu wodą ) i dusić pod przykryciem przez około 20 - 30 minut od czasu do czasu obracając polędwiczki
Podawać z ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką