Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozmaryn ma charakterystyczny silny smak, lekko sosnowy, który doskonale komponuje się z wieprzowiną czy cielęciną. Mnie kojarzy się z lasem i popularnie używanym słowem choinka. W moim daniu wykorzystuję rozmaryn w połączeniu z wieprzowiną, konkretnie rzecz ujmując: z polędwiczkami wieprzowymi. Polecam :)
W pierwszej kolejności przygotować warzywka i owoce: obrać cebulę, umyć winogrona.
Cebulę pokroić w piórka, winogrona pokroić na połówki i usunąć z nich pestki (najlepiej przy pomocy nożyka).
Polędwiczki umyć, oczyścić z błon, jeśli takie jeszcze są.
Mięso pokroić w plasterki o grubości 1.5 cm, oprószyć pieprzem, smażyć na rozgrzanym smalcu po 2-3 minuty z każdej strony.
Usmażone polędwiczki przełożyć na talerz, przykryć folią aluminiową
i odstawić w ciepłe miejsce, np. do nagrzanego piekarnika.
Na tłuszczu ze smażenia mięsa lekko zeszklić cebulę, następnie dodać wino, bulion, pokruszony rozmaryn, śmietankę.
całość energicznie wymieszać, doprowadzić do wrzenia, gotować kilka minut, tak aby cebula nieco zmiękła.
Dodać winogrona, gotować do momentu, aż owoce "złapią" temperaturę. Inaczej mówiąc powinny być ciepłe :))
Sos doprawić solą i pieprzem.
Smacznego.
Danie z serii "wiem co jem" :) Pyszna, soczysta polędwiczka - wykonanie nie z...
Odsłon: 15776
Propozycja na marynowaną, bardzo aromatyczną, soczystą polędwiczkę wieprzową....
Odsłon: 63954
Propozycja na niedzielny obiad. Polędwiczkę podałam z pure batatowym i brokuł...
Odsłon: 4325
Mały torcik na zimo przygotowałam, który z moich ulubionych składników skompo...
Odsłon: 129
Gruzińskie czkmeruli to jedno z klasycznych dań tamtego rejonu. Pierwotnie by...
Odsłon: 1915
Serniki są jednymi z najpopularniejszych i najbardziej lubianych ciast, które...
Odsłon: 229
Młoda kapusta z kiełbasą zawsze pojawia się na stołach, kiedy zaczyna się sez...
Odsłon: 195
Rolada z kurczaka z warzywami z tego przepisu to bardzo nietypowa i ciekawie...
Odsłon: 262
Mały torcik na zimo przygotowałam, który z moich ulubionych składników skompo...
Odsłon: 129
Gruzińskie czkmeruli to jedno z klasycznych dań tamtego rejonu. Pierwotnie by...
Odsłon: 1915
Serniki są jednymi z najpopularniejszych i najbardziej lubianych ciast, które...
Odsłon: 229
Młoda kapusta z kiełbasą zawsze pojawia się na stołach, kiedy zaczyna się sez...
Odsłon: 195
Rolada z kurczaka z warzywami z tego przepisu to bardzo nietypowa i ciekawie...
Odsłon: 262
Składniki
W pierwszej kolejności przygotować warzywka i owoce: obrać cebulę, umyć winogrona. Cebulę pokroić w piórka, winogrona pokroić na połówki i usunąć z nich pestki (najlepiej przy pomocy nożyka). Polędwiczki umyć, oczyścić z błon, jeśli takie jeszcze są. Mięso pokroić w plasterki o grubości 1.5 cm, oprószyć pieprzem, smażyć na rozgrzanym smalcu po 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone polędwiczki przełożyć na talerz, przykryć folią aluminiową i odstawić w ciepłe miejsce, np. do nagrzanego piekarnika.
Na tłuszczu ze smażenia mięsa lekko zeszklić cebulę, następnie dodać wino, bulion, pokruszony rozmaryn, śmietankę. całość energicznie wymieszać, doprowadzić do wrzenia, gotować kilka minut, tak aby cebula nieco zmiękła.
Dodać winogrona, gotować do momentu, aż owoce "złapią" temperaturę. Inaczej mówiąc powinny być ciepłe :)) Sos doprawić solą i pieprzem.
Smacznego.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Młode ziemniaki zapiekane w rękawie
Dania główne
Kotlety z uda kurczaka.
Dania główne
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Dania główne
Zapiekanka z chleba tostowego
Młode ziemniaki zapiekane w rękawie
Przepis na młode ziemniaki zapiekane w rękawie z ziołami.
Odsłon: 127
Kotlety z uda kurczaka.
Jeśli nie lubisz spędzać dużo czasu w kuchni to jest idealna propozycja dla C...
Odsłon: 139