Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwiczka wieprzowa z suszoną śliwką

Polędwiczka wieprzowa z suszoną śliwką

Autor:

Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 282

Dodano:

Odsłon: 2888

Jest to jedno z dań które lubię robić w zimie. Słodkawa śliwka i aksamitny sos ze śmietany a do tego przepyszna polędwiczka.

Składniki

  • polędwiczka wieprzowa
  • śliwki wędzone 150 g.
  • białe wino 100 ml
  • śmietana 30 % 100 ml
  • por - biała część
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Polędwiczka wieprzowa z suszoną śliwką

Przygotowanie

  1. Polędwiczkę kroimy na plastry, rozgniatamy ręką, każdy kawałek, solimi i pieprzymy z każdej strony.

  2. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy plastry polędwiczki z dwóch stron. Natępnie zdejmujemy na talerz - żeby ich nie przesuszyć

  3. Na patelnię wrzucamy pokrojone wcześniej śliwki i umytego pokrojonego na półplasterki pora.
    Wlewamy wino i wszystko razem dusimy około 10 min.
    Przyprawiamy solą i pieprzem, wlewamy śmietankę i gotujey żeby sos nam zgęstniał

  4. Pod koniec dodajemy polędwiczkę i chwilę wszystko dusimy.
    Podajemy z ryżem

  5. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń