Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 11-01-2025
To proste i szybkie danie w sam raz na obiad dla osób lubiących delikatne mięso, dużo warzyw i lekki, śmietanowy sos. Polędwiczki możemy podawać z ryżem, ziemniakami lub makaronem. Polubią je dzieci ponieważ są wyjątkowo smaczne, aromatyczne i soczyste.
Bardzo delikatny, oryginalnie wyglądający pomarańczowy deserek. Na pewno zask...
Odsłon: 79
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 152
Niezwykle puszyste kotlety mielone z łopatki zanurzone w maślanych pieczarkac...
Odsłon: 190
Ten przepis to idealna propozycja na słodkie śniadanie lub deser, który zachw...
Odsłon: 88
Bardzo delikatny, oryginalnie wyglądający pomarańczowy deserek. Na pewno zask...
Odsłon: 79
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 152
Niezwykle puszyste kotlety mielone z łopatki zanurzone w maślanych pieczarkac...
Odsłon: 190
Ten przepis to idealna propozycja na słodkie śniadanie lub deser, który zachw...
Odsłon: 88
Składniki
Polędwiczki myjemy i osuszamy. Na dużej i dosyć głębokiej patelni rozgrzewamy olej i masło. Układamy na rozgrzanym tłuszczu polędwiczki. Posypujemy je płaską łyżeczką soli, papryką, pieprzem ziołowym i przyprawą gyros albo curry. Obsmażamy krótko z obu stron do delikatnego zezłocenia. W tym czasie kroimy cebulę w drobną kostkę, seler naciowy w plasterki i trzemy na tarce o grubych oczkach marchew oraz seler- korzeń.
Podsmażone polędwiczki przekładamy na talerz, a na tłuszcz na patelni wrzucamy najpierw cebulę, szklimy ją i dorzucamy pozostałe warzywa. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz lubczyk, który latem zamroziliśmy (jeśli nie mamy takiego lubczyku dodajemy maggi). Mieszamy całość i dusimy 3-4 minuty na małym ogniu.
Następnie wlewamy 2 szklanki gorącej wody, układamy na warzywach polędwiczki. Przykrywamy patelnię pokrywą i dusimy mięso w warzywach około 15 minut. Mięso z polędwiczek drobiowych jest tak delikatne, że dłużej nie ma potrzeby go trzymać na ogniu.
Na sam koniec zagęszczamy sos kremówką połączoną z mąką. Gotujemy polędwiczki jeszcze minutkę i ewentualnie doprawiamy według własnego uznania solą i pieprzem. Wlewamy sok z cytryny dla dodania wyrazistości sosowi. Tak przyrządzone polędwiczki posypujemy szczypiorkiem.
Polędwiczki drobiowe w warzywach i kremowym sosie śmietankowym gotowe!