Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 11-01-2025
To proste i szybkie danie w sam raz na obiad dla osób lubiących delikatne mięso, dużo warzyw i lekki, śmietanowy sos. Polędwiczki możemy podawać z ryżem, ziemniakami lub makaronem. Polubią je dzieci ponieważ są wyjątkowo smaczne, aromatyczne i soczyste.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 811
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8876
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1308
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10499
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4738
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 811
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8876
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1308
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10499
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4738
Składniki
Polędwiczki myjemy i osuszamy. Na dużej i dosyć głębokiej patelni rozgrzewamy olej i masło. Układamy na rozgrzanym tłuszczu polędwiczki. Posypujemy je płaską łyżeczką soli, papryką, pieprzem ziołowym i przyprawą gyros albo curry. Obsmażamy krótko z obu stron do delikatnego zezłocenia. W tym czasie kroimy cebulę w drobną kostkę, seler naciowy w plasterki i trzemy na tarce o grubych oczkach marchew oraz seler- korzeń.
Podsmażone polędwiczki przekładamy na talerz, a na tłuszcz na patelni wrzucamy najpierw cebulę, szklimy ją i dorzucamy pozostałe warzywa. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz lubczyk, który latem zamroziliśmy (jeśli nie mamy takiego lubczyku dodajemy maggi). Mieszamy całość i dusimy 3-4 minuty na małym ogniu.
Następnie wlewamy 2 szklanki gorącej wody, układamy na warzywach polędwiczki. Przykrywamy patelnię pokrywą i dusimy mięso w warzywach około 15 minut. Mięso z polędwiczek drobiowych jest tak delikatne, że dłużej nie ma potrzeby go trzymać na ogniu.
Na sam koniec zagęszczamy sos kremówką połączoną z mąką. Gotujemy polędwiczki jeszcze minutkę i ewentualnie doprawiamy według własnego uznania solą i pieprzem. Wlewamy sok z cytryny dla dodania wyrazistości sosowi. Tak przyrządzone polędwiczki posypujemy szczypiorkiem.
Polędwiczki drobiowe w warzywach i kremowym sosie śmietankowym gotowe!