Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwiczki duszone w młodej kapuście

Polędwiczki duszone w młodej kapuście

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 2020

Dodano:

Odsłon: 957

czyli wiosenny obiad w ekspresowym tempie

Składniki

  • polędwiczka wieprzowa - 1 szt.
  • młoda kapusta - 1 główka
  • pomidory - 2 szt.
  • papryka - 1 szt.
  • koperek - 1 pęczek
  • cebula - 1 szt.
  • bulion - 100 ml
  • olej - 3 łyżki
  • masło - 1 łyżka
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • papryka słodka - 2 łyżeczki
  • papryka ostra - 1 łyżeczka
  • sól, pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Polędwiczki duszone w młodej kapuście

Przygotowanie

  1. polędwiczkę kroimy w plastry o grubości ok 1 cm, delikatnie rozbijamy, solimy i pieprzymy, a potem odkładamy na kilka minut

  2. cebulę obieramy i drobno siekamy, kapustę szatkujemy, pomidory sparzamy, obieramy i kroimy w kostkę, z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę, koperek drobno siekamy

  3. w dużym rondlu rozgrzewamy olej i szybko obsmażamy polędwiczki z obu stron, odkładamy na talerz

  4. na tym samym tłuszczu szklimy cebulę, po czym dorzucamy kapustę, pomidory i paprykę, podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem 10 min

  5. w tym czasie rozgrzewamy na małej patelni masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszając smażymy, aż zasmażka ładnie nam się zrumieni

  6. zasmażkę łączymy z duszącymi się warzywami, dodajemy koperek, polędwiczki, paprykę słodką i ostrą i dusimy wszystko razem jeszcze 10 min, doprawiamy do smaku, no i gotowe, smacznego ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

KulinarnaChwila 27 maja Młoda kapustka z polędwiczkami musi być pyszna:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń