Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Polędwiczki wieprzowe na warzywach"
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1093
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1093
Składniki
Kalarepę obrać, pokroić w słupki. Marchew obrać, pokroić w plasterki. Szparagi z odciętymi końcówkami gotować 15-20 minut w lekko posolonej i osłodzonej wodzie.
W drugim garnku z wrzącą, osoloną wodą gotować 8-10 minut marchew i kalarepę. Na 5 minut przed końcem dołożyć strączki groszku cukrowego. Wszystkie warzywa ułożyć w żaroodpornej formie (odcedzając szparagi, odmierzyć 1/8 litra wywaru).
Polędwiczki pokroić na 8 grubszych plasterków, oprószyć solą i pieprzem. Każdy owinąć 2-3 listkami natki i plasterkiem boczku. Smażyć na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony.
Sos holenderski wymieszać z wywarem z gotowania szparagów. Dodać śmietanę i zagotować. Zdjąć z ognia i, mieszając, dodawać do sosu po kawałeczku masła. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Sosem polać warzywa w formie. Na wierzchu ułożyć polędwiczki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 225°C. Zapiekać 10-15 minut. Danie udekorować listkami trybuli.Źródło: Życie na gorąco