Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym to doskonała propozycja na odświętny, uroczysty obiad. Niewiele pracy, a zachwyt gości gwarantowany!
Nie masz pomysłu na szybki deser bez pieczenia? Serniczki z patelni to strzał...
Odsłon: 437
Przepis na lasagne w orientalnym stylu. Inspiracją był fakt, że pozostały mi...
Odsłon: 13
Nie masz pomysłu na szybki deser bez pieczenia? Serniczki z patelni to strzał...
Odsłon: 437
Przepis na lasagne w orientalnym stylu. Inspiracją był fakt, że pozostały mi...
Odsłon: 13
Składniki
Polędwiczkę wieprzową opłucz, osusz i pokrój na plastry około 1 cm grubości. Każdy kawałek mięsa oprósz z dwóch stron solą i pieprzem. Polędwiczki smaż na patelni z rozgrzanym olejem, na złoty kolor z dwóch stron (po około 5 minut z każdej strony).
Cebulę pokrój w drobną kostkę i dorzuć do polędwiczek. Kurki wyczyść, pokrój i przełóż na patelnię z mięsem. Składniki podsmaż przez około 3 minuty na średnim ogniu. Następnie wlej pół szklanki wody i duś polędwiczki z kurkami pod przykryciem przez około 10 minut.
W miseczce połącz słodką śmietankę z mąką pszenną. Składniki wymieszaj, tak aby pozbyć się wszystkich grudek. Gotową mieszankę przelej na patelnię.
Do polędwiczek w sosie dodaj musztardę. Sos dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki. Sos gotuj przez około 3-4 minuty do zgęstnienia.
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym serwuj z ziemniakami z wody i ulubioną surówką.