Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 268
Dodano: 11.05.2008
Odsłon: 12579
3-4 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Polędwiczki umyć, odsączyć, natrzeć przyprawami. Ja najczęściej robię mieszankę przyprawy warzywnej typu Vegeta, koper suszony, natka pietruszki, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, pieprz cytrynowy w stosunku 1 część vegety + 1 część pozostałych przypraw + 1 część czosnku. Jeśli ktoś nie lubi czosnku, może to podzielić 50/50. Pozostawiamy na 2 - 3 godziny (można dłużej np. na noc) zawinięte w folię spożywczą. Po "wyleżakowaniu" obtaczamy polędwiczki w mące i smażymy w płytkim, średnio rozgrzanym tłuszczu, przewracając, by obsmażyły się ze wszystkich stron do momentu uzyskania chrupiącej skórki (podobnie jak zrazy). Następnie podlewamy polędwiczki po wierzchu czerwonym winem, bardzo po woli, by zaczął się tworzyć gęsty sosik z zasmażonej na patelni mąki i wina (dobrze jest zamieszać powstającą zawiesinę). Jeśli na patelni nie utworzy się naturalnie zasmażka, znaczy, że w patelni jest zbyt dużo oleju. Można pod koniec smażenia podsypać tłuszcz mąką i dolać więcej wina, wtedy sosu będzie więcej. Można też odlać trochę tłuszczu z patelni. Przez chwilę (1-2 min) poddusić polędwiczki w sosie pod przykryciem, na wolnym ogniu i podawać na talerz wprost z patelni na "plamę" z sosu. Im cieplejsze, tym lepsze...
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)