Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Polenta z pieczarkami"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 264
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 197
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 264
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 197
Składniki
Pieczarki umyj i osusz. Pokrój na cienkie plasterki i wrzuć na suchą, rozgrzaną patelnię. Smaż, aż zaczną się rumienić. Dodaj 1 łyżkę masła, posól do smaku. Wymieszaj, przełóż do miseczki.
Pora umyj i pokrój na cienkie talarki. Wrzuć na patelnię po pieczarkach i podsmaż, dodając łyżkę masła. Gdy por będzie miękki, dodaj tymianek i miód. Wymieszaj, smaż kilka minut.
W garnku zagotuj 600 ml osolonej wody. Gdy zacznie wrzeć, wsyp kaszkę. Gotuj na małym ogniu, mieszając. Gdy zmięknie, zdejmij z ognia, wymieszaj z 2 łyżkami masła, parmezanem i szczyptą soli. Przykryj pokrywką, owiń ściereczką.
Na 2 łyżkach masła usmaż jajka sadzone. Na porcję polenty wyłóż porcję pieczarek wymieszanych z porem. Na to połóż jajko, posyp serem i natką.Źródło: Naj