Do góry

Dania główne Przepis na:

Polewka na kefirze

Polewka na kefirze

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 3

Sprawdzony przepis na "Polewka na kefirze"

Składniki

  • 4 skrzydełka z kurczaka
  • 20 dag szpondru lub surowej białej kiełbasy
  • 1/2 l kefiru
  • 1 włoszczyzna
  • 3 ziemniaki
  • 1/2 szkl. zielonego mrożonego groszku. 1 mały kwaszony ogórek
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz ziołowy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso umyj i włóż do 1 litra zimnej wody. Gotuj z listkami laurowymi i zielem angielskim. Ziemniaki i włoszczyznę obierz, pokrój. Czosnek obierz, ogórek drobno potnij. Z gotującego się wywaru zdejmij szumowiny, dodaj pokrojone warzywa, mrożony groszek, ogórek i czosnek. Dopraw solą.

  2. Koperek umyj i osusz. Odłóż kilka gałązek do dekoracji. Resztę zwiąż i włóż do zupy. Kefir wymieszaj z mąką, odstaw na kilka minut. Dolej do niego kilka łyżek gorącego wywaru, wymieszaj i wlej do zupy.

  3. Gdy warzywa i mięso będą miękkie, wyjmij pęczek koperku. Pokrój mięso z zupy na małe kawałki i znów włóż do wywaru. Dopraw pieprzem, posyp koperkiem.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń