Do góry

Dania główne Przepis na:

Policzki wieprzowe faszerowane papryką i rydzami

Policzki wieprzowe faszerowane papryką i rydzami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1657 Ocena: 25013

Dodano:

Odsłon: 2663

Bardzo smaczne policzki wieprzowe, nadziewane farszem z rydzów, papryki i sera Mozzarella, podane z ziemniaczanymi różami i marynowanymi prawdziwkami.

Składniki

  • 5 policzków wieprzowych
  • rydze w sosie własnym
  • papryka czerwona słodka
  • Cebula
  • ser Mozzarella (wiórka)
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka płaska papryki czerwonej
  • 1 łyżeczka płaska pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka płaska pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka płaska soli
  • Olej roślinny 25 ml
  • marynowane prawdziwki 1 słoiczek
  • róże z plasterków ziemniaka 6-8 sztuk
1-2 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Policzki wieprzowe faszerowane papryką i rydzami

Przygotowanie

  1. marynata:

    1 łyżeczka płaska papryki czerwonej 1 łyżeczka płaska pieprzu czarnego 1 łyżeczka płaska pieprzu ziołowego
    1 łyżeczka płaska soli 25 ml oleju

    wykonanie marynaty:

    Wszystkie przyprawy mieszamy z olejem, odstawiamy na 20
    minut. Po tym czasie możemy nacierać policzki wieprzowe.

  2. farsz:

    składniki:

    1 papryka czerwona słodka, rydze, cebula, ser Mozzarella (wiórka)

    Przygotowanie farszu:

    Rydze, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Smażymy na gorącym oleju do miękkości składników, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Usmażone składniki wykładamy z patelni łyżką cedzakową do miseczki, dodajemy ser Mozzarella i mieszamy wszystkie składniki.

  3. Policzki nacinamy, robimy wewnątrz nich nacięcia, do których będziemy wkładać farsz.

  4. Ale póki włożymy do nich farsz, zamarynujemy ich na kilka godzin w marynacie. Wlewamy łyżeczką do każdego naciętego policzka troszkę marynaty, rozprowadzamy ją wewnątrz a także nacieramy ją po zewnętrznej stronie policzka wieprzowego. Tak natarte marynatą policzki umieszczamy w małej miseczce, miseczkę zawijamy folią i wstawiamy do
    lodówki na kilka godzin, 2 - 3.

  5. Policzki po okresie marynowania napełniamy przygotowanym farszem.

  6. Nacięcia spinamy wykałaczką.

  7. Na gorącej patelni na smalcu obsmażamy każdy policzek z obu stron na rumiany kolor i pod przykryciem dusimy około godziny przewracając co 20 minut. Gdy policzki są miękkie bez przykrycia na dużym ogniu odparowujemy wodę.

  8. Usmażone i podduszone policzki wykładamy na talerz. Podajemy z różami zrobionymi z plasterków ziemniaka oraz z marynowanymi prawdziwkami.

    Róże ziemniaczane przygotowujemy w dniu smażenia policzków.

  9. Smacznego !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 07 czerwca 2017 Dawniej kupowałam psu bo dla mnie wydawał się odpad,lecz kiedy spróbowałam..zmieniłam zdanie...są przepyszne tylko właśnie trzeba umieć zrobić...pozdrawiam Mariolu:)
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń