Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Potrawka murgrabiego to danie slow food. Można wprawdzie przygotować je w szybki, prosty sposób – wrzucić wszystkie składniki na patelnię i poddusić w bulionie. Jeśli jednak masz trochę czasu, zamarynuj kurczaka i pozwól przyprawom, by dodały mięsu aromatu. Podgotuj warzywa na parze, by zachować ich soczystość i wydobyć więcej smaku.
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2312
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 755
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 421
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 176
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 108
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2312
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 755
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 421
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 176
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 108
Składniki
Opłucz filet z kurczaka, osusz. Usuń błonki i chrząstki. Pokrój w niewielką kostkę.
Przeciśnij przez praskę czosnek, imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Połącz wszystkie składniki na marynatę. Zanurz w niej pokrojonego kurczaka i odstaw na co najmniej godzinę.
Obierz marchewkę i ziemniaki. Pokrój w niewielką kostkę (tak, jak kurczaka).
Umyj papryki i usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój miąższ w kostkę.
Połącz paprykę, marchewkę i ziemniaki w naczyniu do gotowania na parze. Podgotuj przez kilka minut.
Wysmaż mięso na złocisty kolor na maśle klarowanym.
Pokrój cebulę w kosteczkę. Dodaj do mięsa. Smaż, aż cebula się zeszkli. Wówczas dodaj podgotowane na parze warzywa i bulion. Duś potrawkę na wolnym ogniu – do chwili, aż warzywa całkowicie zmiękną (nie mogą się rozgotować!), a bulion się zredukuje. Dopraw do smaku solą i pieprzem.