Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Potrawka murgrabiego to danie slow food. Można wprawdzie przygotować je w szybki, prosty sposób – wrzucić wszystkie składniki na patelnię i poddusić w bulionie. Jeśli jednak masz trochę czasu, zamarynuj kurczaka i pozwól przyprawom, by dodały mięsu aromatu. Podgotuj warzywa na parze, by zachować ich soczystość i wydobyć więcej smaku.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22367
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14064
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4372
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43365
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 540
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 479
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22367
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14064
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4372
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43365
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 540
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 479
Składniki
Opłucz filet z kurczaka, osusz. Usuń błonki i chrząstki. Pokrój w niewielką kostkę.
Przeciśnij przez praskę czosnek, imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Połącz wszystkie składniki na marynatę. Zanurz w niej pokrojonego kurczaka i odstaw na co najmniej godzinę.
Obierz marchewkę i ziemniaki. Pokrój w niewielką kostkę (tak, jak kurczaka).
Umyj papryki i usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój miąższ w kostkę.
Połącz paprykę, marchewkę i ziemniaki w naczyniu do gotowania na parze. Podgotuj przez kilka minut.
Wysmaż mięso na złocisty kolor na maśle klarowanym.
Pokrój cebulę w kosteczkę. Dodaj do mięsa. Smaż, aż cebula się zeszkli. Wówczas dodaj podgotowane na parze warzywa i bulion. Duś potrawkę na wolnym ogniu – do chwili, aż warzywa całkowicie zmiękną (nie mogą się rozgotować!), a bulion się zredukuje. Dopraw do smaku solą i pieprzem.