Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Potrawka murgrabiego to danie slow food. Można wprawdzie przygotować je w szybki, prosty sposób – wrzucić wszystkie składniki na patelnię i poddusić w bulionie. Jeśli jednak masz trochę czasu, zamarynuj kurczaka i pozwól przyprawom, by dodały mięsu aromatu. Podgotuj warzywa na parze, by zachować ich soczystość i wydobyć więcej smaku.
Lubisz przepisy na ciasta, które można odmierzyć za pomocą łyżki? Jeśli tak,...
Odsłon: 1575
Kopytka jaglane z pomidorowym sosem to świetny pomysł na codzienny obiad. Wyc...
Odsłon: 18579
Kto nie lubi tradycyjnej sałatki jarzynowej? Tym razem proponujemy trochę inn...
Odsłon: 5940
Faworki z piwem są maksymalnie proste i powstają wyłącznie z 3 składników! Wy...
Odsłon: 1102
Lubisz przepisy na ciasta, które można odmierzyć za pomocą łyżki? Jeśli tak,...
Odsłon: 1575
Kopytka jaglane z pomidorowym sosem to świetny pomysł na codzienny obiad. Wyc...
Odsłon: 18579
Kto nie lubi tradycyjnej sałatki jarzynowej? Tym razem proponujemy trochę inn...
Odsłon: 5940
Faworki z piwem są maksymalnie proste i powstają wyłącznie z 3 składników! Wy...
Odsłon: 1102
Składniki
Opłucz filet z kurczaka, osusz. Usuń błonki i chrząstki. Pokrój w niewielką kostkę.
Przeciśnij przez praskę czosnek, imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Połącz wszystkie składniki na marynatę. Zanurz w niej pokrojonego kurczaka i odstaw na co najmniej godzinę.
Obierz marchewkę i ziemniaki. Pokrój w niewielką kostkę (tak, jak kurczaka).
Umyj papryki i usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój miąższ w kostkę.
Połącz paprykę, marchewkę i ziemniaki w naczyniu do gotowania na parze. Podgotuj przez kilka minut.
Wysmaż mięso na złocisty kolor na maśle klarowanym.
Pokrój cebulę w kosteczkę. Dodaj do mięsa. Smaż, aż cebula się zeszkli. Wówczas dodaj podgotowane na parze warzywa i bulion. Duś potrawkę na wolnym ogniu – do chwili, aż warzywa całkowicie zmiękną (nie mogą się rozgotować!), a bulion się zredukuje. Dopraw do smaku solą i pieprzem.