Do góry

Dania główne Przepis na:

Potrawka śliwkowo- pieczarkowa

Potrawka śliwkowo- pieczarkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 790 Ocena: 22281

Dodano:

Odsłon: 2557

Szybka i ciekawa w smaku potrawka. Spróbuj przyrządzić-to banalne- i doświadcz tego połączenia smaków.

Składniki

  • pieczarki, 60 dag
  • mąka, 12 dag
  • wytrawne białe wino, 150 ml
  • tłuszcz
  • suszone śliwki, 10 dag
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Potrawka śliwkowo- pieczarkowa

Przygotowanie

  1. Pieczarki umyj, oczyść, pokrój w plasterki. Niewielką ilość tłuszczu rozgrzej na patelni, usmaż pieczarki na złoty kolor.

  2. Śliwki umyj, namocz w ciepłej wodzie, następnie je rozgotuj. Rozgotowane śliwki przetrzyj przez druciane sitko.

  3. Otrzymany przecier śliwkowy wymieszaj z plasterkami pieczarek. Oprósz niewielką ilością mąki.

  4. Mieszając powoli dolewaj niewielkie ilości wina. Duś kila minut nie przestając mieszać.

  5. Otrzymaną potrawkę przypraw do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i papryką.

  6. Podaj z ryżem lub kaszą i sałatą w sosie śmietanowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń