Do góry

Dania główne Przepis na:

Potrawka winno-śliwkowa z boczniakami

Potrawka winno-śliwkowa z boczniakami

Autor:

Przepisów i artykułów: 914 Ocena: 17320

Dodano:

Odsłon: 465

Uwielbiam boczniaki. Zawsze szukam przepisów na nie. W tej wersji też polecam.

Składniki

  • 700 g boczniaków
  • garść suszonych śliwek
  • dwie średnie cebule
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • szczypta tymianku
  • szczypta rozmarynu
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 4 łyżki masła
  • posiekana natka pietruszki
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Potrawka winno-śliwkowa z boczniakami

Przygotowanie

  1. Śliwki zalałem winem i odstawiłem. Boczniaki przepłukałem, wysuszyłem, pokroiłem w dość szerokie podłużne paski. Cebulę obrałem, pokroiłem w cienkie plasterki.

  2. Na patelni rozgrzałem olej i masło, wrzuciłem pokrojona cebulę, smażyłem na średnim ogniu ok. 3-4 minuty, cały czas ją mieszałem. Dodałem pokrojone boczniaki, smażyłem do czasu, aż wyparował powstały płyn. Dodałem śliwki razem z winem, tymianek, rozmaryn. Dusiłem na małym ogniu około 20 minut. Kiedy wyparowała połowa wina, doprawiłem solą i pieprzem, dodałem mąkę. Mieszając bardzo dokładnie, dusiłem potrawkę jeszcze 3-4 minuty.
    Podałem gorącą z bagietką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

catha 11 grudnia 2017 Dziś trafiam na same grzybowe przepisy...a grzyby tylko suszone w słoiku..ehhh.Byle do jesieni:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń