Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Potrawka wołowa to klasyczne danie z miękkim, rozpływającym się w ustach mięsem z dodatkiem warzyw. Świetnie sprawdzi się na rozgrzewający obiad dla całej rodziny.
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1190
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457692
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1444
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2265
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 579
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1190
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457692
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1444
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2265
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 579
Składniki
Wołowinę umyj i osusz. Pokrój ją w średniej wielkości kostkę.
W misce wymieszaj mąkę, paprykę, sól i pieprz. Zanurz wołowinę w mieszance i wymieszaj do pokrycia.
Na patelni lub w garnku o grubym dnie rozgrzej łyżkę oliwy. Podsmaż mięso w trzech partiach do zrumienienia ze wszystkich stron. Przenieś gotowe kawałki na talerz, uzupełniając po łyżce oliwy po każdej z nich.
Wlej ostatnią łyżkę oliwy. Dodaj drobno posiekane cebulę, paprykę i seler. Wymieszaj i gotuj całość przez 5 minut do miękkości. Dodaj czosnek oraz koncentrat pomidorowy, kontynuując gotowanie przez kolejną minutę.
Wlej wino oraz bulion i sos Worcestershire. Wymieszaj i dobrze zdrap wszystkie resztki z dna patelni. Dodaj mięso razem z sokami oraz pozostałe przyprawy.
Doprowadź całość do wrzenia, przykryj i gotuj przez 2 godziny na wolnym ogniu.
Po 2 godzinach dodaj pokrojone w plasterki marchewki. Gotuj potrawkę wołową przez kolejną godzinę bez przykrycia, aż sos się zredukuje, a mięso będzie miękkie.
Potrawkę możesz podawać od razu, ale najlepiej smakuje po 24 godzinach w lodówce. Wystarczy ją podgrzać i serwować.