Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Potrawka wołowa to klasyczne danie z miękkim, rozpływającym się w ustach mięsem z dodatkiem warzyw. Świetnie sprawdzi się na rozgrzewający obiad dla całej rodziny.
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 291
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 4135
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1852
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3598
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 30084
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 291
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 4135
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1852
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3598
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 30084
Składniki
Wołowinę umyj i osusz. Pokrój ją w średniej wielkości kostkę.
W misce wymieszaj mąkę, paprykę, sól i pieprz. Zanurz wołowinę w mieszance i wymieszaj do pokrycia.
Na patelni lub w garnku o grubym dnie rozgrzej łyżkę oliwy. Podsmaż mięso w trzech partiach do zrumienienia ze wszystkich stron. Przenieś gotowe kawałki na talerz, uzupełniając po łyżce oliwy po każdej z nich.
Wlej ostatnią łyżkę oliwy. Dodaj drobno posiekane cebulę, paprykę i seler. Wymieszaj i gotuj całość przez 5 minut do miękkości. Dodaj czosnek oraz koncentrat pomidorowy, kontynuując gotowanie przez kolejną minutę.
Wlej wino oraz bulion i sos Worcestershire. Wymieszaj i dobrze zdrap wszystkie resztki z dna patelni. Dodaj mięso razem z sokami oraz pozostałe przyprawy.
Doprowadź całość do wrzenia, przykryj i gotuj przez 2 godziny na wolnym ogniu.
Po 2 godzinach dodaj pokrojone w plasterki marchewki. Gotuj potrawkę wołową przez kolejną godzinę bez przykrycia, aż sos się zredukuje, a mięso będzie miękkie.
Potrawkę możesz podawać od razu, ale najlepiej smakuje po 24 godzinach w lodówce. Wystarczy ją podgrzać i serwować.