Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prawie zawsze kiedy gotuję rosół robię też potrawkę.Sos jest prosty w przygotowaniu o słodko- kwaśnym smaku.Tym razem z agrestem , ale można zrobić z rodzynkami lub bez niczego. Do tego sosu idealny jest ryż.
Przepis na zrazy po warszawsku znalazłyśmy w książce Pawła Płaczka zatytułow...
Odsłon: 63
Deser dla prawdziwych łakomczuchów! Smażone ciasto jak na pączki nadziane bit...
Odsłon: 211
Przepis na zrazy po warszawsku znalazłyśmy w książce Pawła Płaczka zatytułow...
Odsłon: 63
Deser dla prawdziwych łakomczuchów! Smażone ciasto jak na pączki nadziane bit...
Odsłon: 211
Składniki
Agrest zlewam , osobno sok i owoce.W ganku rozpuszczam masło , wsypuję mąkę i energicznie mieszam. Cały czas mieszając wlewam rosół i sok z agrestu. Najlepiej wlewać powoli i obserwować gęstość , aby sos nie wyszedł nam zbyt gęsty.
Kiedy sos ma swoją gęstość wsypuję cukier , dodaję powoi sok z cytryny.Cały czas mieszając.Ja lubię dosyć kwaśny sos więc wlewam cały sok , jeśli ktoś woli słodszy niech wleje mniej soku.
W kubku mieszam żółtka widelcem .Wyłanczam gotujący się sos , wlewam żółtka cały czas mieszając ok.30 sekund. Na koniec do sosu dodaję agrest i już nie mieszam. Najlepiej podawać z ryżem i gotowanym mięsem drobiowym.