Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Potrawka z ananasem jest daniem w stylu kuchni chińskiej. Ja ją gotuję w wersji bezmięsnej, ale można przygotować potrawkę z mięsem, np. drobiem lub wieprzowiną. Wiele lat temu przerobiłam przepis z jakiegoś czasopisma, zastępując mięso proteiną sojową i tak już zostało. Nie próbowałam wersji z mięsem, ale potrawka z ananasem przygotowana z dodatkiem proteiny sojowej jest pyszna i na zawsze pozostała w bazie naszych ulubionych dań azjatyckich.
Sałatka dla wielu osób przypomina tradycyjną jarzynową, ale jest wzbogacona o...
Odsłon: 1198
Puszyste drożdżowe racuszki z gruszkami. Chilli nadaje lekko pikantnego finis...
Odsłon: 36
Idealny do zupy Pho.
Odsłon: 79
Sałatka dla wielu osób przypomina tradycyjną jarzynową, ale jest wzbogacona o...
Odsłon: 1198
Puszyste drożdżowe racuszki z gruszkami. Chilli nadaje lekko pikantnego finis...
Odsłon: 36
Idealny do zupy Pho.
Odsłon: 79
Składniki
Proteinę sojową włóż do garnka, zalej wrzącą wodą i gotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu, zazwyczaj 20 minut. Ale nie dodawaj żadnych przypraw do gotowania, bo proteina ma później wciągnąć całe bogactwo smaków potrawki.
Do tego dania polecam proteinę sojową w formie pasków, ale można też użyć zwykłych kotletów sojowych i pokroić je w paski po ugotowaniu.
Odcedź proteinę, ostudź, a następnie pokrój w paski.
Oczyszczone z gniazd nasiennych i pestek kolorowe papryki pokrój w paski.
Krążki ananasa pokrój w kostkę i włóż do miseczki. Do szklanki z sokiem ananasowym z puszki dolej drugie tyle wody.
Rozgrzej wok lub dużą patelnię (suchą), a następnie podpraż na niej orzechy nerkowca lub fistaszki.
Uprażone orzechy przełóż do miseczki.
Na tej samej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Na gorący tłuszcz wrzuć proteinę sojową (lub mięso) i smaż przez chwilę na dużym ogniu.
Dodaj posiekaną cebulę i smaż jeszcze przez parę minut, a następnie przełóż zawartość patelni do innego naczynia.
Wlej na patelnię pozostały tłuszcz i smaż na nim pokrojoną paprykę.
Po chwili dodaj chili świeże (pokrojone w półkrążki) lub suszone w płatkach.
Gdy po 2-3 minutach paski papryki zmniejszą nieco swoją objętość, dodaj usmażoną proteinę (lub mięso) wraz z cebulą i podsmażaj jeszcze przez chwilę.
Dodaj ananasa i wymieszaj zawartość patelni.
Czas teraz na dodanie miodu, sosu sojowego i octu, pamiętaj też o częstym mieszaniu.
Podczas gotowania „po chińsku” wszystko dzieje się bardzo szybko i tylko pisanie o tym zajmuje dużo czasu!
Dodaj sok ananasowy zmieszany z wodą, wymieszaj i spróbuj, ponieważ prawdopodobnie będzie trzeba dodać nieco soli do smaku. Dobrze doprawioną potrawkę należy zagęścić skrobią ziemniaczaną wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody i zagotować, mieszając. W tym momencie możesz już wyłączyć palnik.
Na koniec dodaj podprażone orzechy, wymieszaj i już możesz podawać. Najlepiej z ryżem lub jakimś azjatyckim makaronem.
Białko sojowe to taki rodzaj białka, które zostało wyizolowane z soi. Jest ono wytwarzane z odtłuszczonej mączki sojowej, często jako produkt uboczny wytwarzania oleju sojowego.
Użyta dziś proteina sojowa jest moim zdaniem najlepszym zamiennikiem mięsa w tym konkretnym daniu. Nie kruszy się, zachowuje formę i wspaniale wchłania wszystkie smaki. W naszej kuchni pojawiają się od czasu do czasu potrawy przygotowane na bazie proteiny sojowej.
Ale to nie jest tak, że wegetarianie jedzą dużo soi, choć tak myśli wiele niezorientowanych w temacie osób. Proteina sojowa jest produktem wysoko przetworzonym, a tymczasem my jadamy o wiele prościej, co – mam nadzieję – widać na blogu. Są jednak takie dania, w których niczym nie da się zastąpić proteiny sojowej, bo tylko ona pozwala uzyskać niektóre tekstury, kształty oraz chłonność smaków i aromatów. A dzisiejsza przygotowana na bazie proteiny potrawka z ananasem jest pyszna oraz zaskakująco harmonijna w smaku, więc naprawdę warto to danie wypróbować.
Smacznego!