Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do przygotowania tego dania natchnął mnie program Jamiego Olivera trochę zmieniłam skład , efekt zaskoczył mnie orginalnością i różnorodnością smaków.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10684
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9122
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10684
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9122
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Dynię piżmowa myjemy obieramy obieraczka do warzyw,przekrawamy ja na pół,usuwamy pestki(pestki i kawałki skóry zostawiamy).
Dynie kroimy na kawałki(około 3 cm)wkładamy do naczynia żaroodpornego solimy,pieprzymy,skrapiamy oliwa po czym delikatnie mieszamy.Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C,dynie pieczemy 40 minut aż się przyrumieni. Cebule obieramy kroimy na grube kawałki,wkładamy do garnka,dodajemy pół posiekanej papryczki chili(bez pestek) kolendrę,rodzynki i pół łyżeczki cynamonu oraz 2 łyżki oliwy.Dusimy to wszystko 10 min.dolewając trochę wody.Gdy dynia się upiecze dodajemy ja do garnka,wlewamy pomidory i ciecierzyce wraz z zalewą.Wrzucamy kostkę bulionowa i dodajemy 2 szklanki wody.Gotujemy bez przykrycia na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając ok.40 min. Pozostawione pestki i skórkę z dyni pieczemy z resztą cynamonu i drugą połówka posiekanego chili doprawiamy szczypta soli i pieprzu ok 10 min w 190st C.na złocisty kolor. Kaszę kuskus zalewamy taką ilością wrzątku aby ja pokrył przykrywamy na 10 min,spulchniamy widelcem doprawiamy sola.
Nakładamy 3 łyżki kuskusu polewamy potrawką dodajemy łyżkę naturalnego jogurtu posypujemy chrupiącymi pestkami i skórkami z dyni.Smacznego:)