Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do przygotowania tego dania natchnął mnie program Jamiego Olivera trochę zmieniłam skład , efekt zaskoczył mnie orginalnością i różnorodnością smaków.
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 210
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 932
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 504
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666473
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 210
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 932
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 504
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666473
Składniki
Dynię piżmowa myjemy obieramy obieraczka do warzyw,przekrawamy ja na pół,usuwamy pestki(pestki i kawałki skóry zostawiamy).
Dynie kroimy na kawałki(około 3 cm)wkładamy do naczynia żaroodpornego solimy,pieprzymy,skrapiamy oliwa po czym delikatnie mieszamy.Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C,dynie pieczemy 40 minut aż się przyrumieni. Cebule obieramy kroimy na grube kawałki,wkładamy do garnka,dodajemy pół posiekanej papryczki chili(bez pestek) kolendrę,rodzynki i pół łyżeczki cynamonu oraz 2 łyżki oliwy.Dusimy to wszystko 10 min.dolewając trochę wody.Gdy dynia się upiecze dodajemy ja do garnka,wlewamy pomidory i ciecierzyce wraz z zalewą.Wrzucamy kostkę bulionowa i dodajemy 2 szklanki wody.Gotujemy bez przykrycia na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając ok.40 min. Pozostawione pestki i skórkę z dyni pieczemy z resztą cynamonu i drugą połówka posiekanego chili doprawiamy szczypta soli i pieprzu ok 10 min w 190st C.na złocisty kolor. Kaszę kuskus zalewamy taką ilością wrzątku aby ja pokrył przykrywamy na 10 min,spulchniamy widelcem doprawiamy sola.
Nakładamy 3 łyżki kuskusu polewamy potrawką dodajemy łyżkę naturalnego jogurtu posypujemy chrupiącymi pestkami i skórkami z dyni.Smacznego:)