Do góry

Dania główne Przepis na:

Potrawka z indyka w śmietanie

Potrawka z indyka w śmietanie

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 2

Smaczny pomysł na "Potrawka z indyka w śmietanie"

Składniki

  • 1 kg filetu z piersi indyka
  • 2 łyżki masła
  • 3 spore marchewki
  • 1/2 pora
  • 1 cebula
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 gałązka szałwii
  • 2 gałązki tymianku
  • 1 szkl. wytrawnego białego wina
  • 1 szkl. bulionu drobiowego
  • 1 i 1/2 szkl. śmietany kremówki
  • sól
  • czarny pieprz
  • posiekana natka do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Filet opłucz, osusz, pokrój na niewielkie kawałeczki. Warzywa (w zależności od rodzaju) obierz, oczyść, opłucz. Cebulę oraz czosnek posiekaj, resztę warzyw pokrój w kosteczkę.

  2. W garnku rozgrzej masło. Wrzuć kawałeczki mięsa, cebulę i czosnek. Smaż chwilę. Dołóż gałązki tymianku i szałwii oraz pozostałe warzywa. Wszystkie zalej winem oraz bulionem.

  3. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem około 35 minut. Pod koniec gotowania wlej śmietanę. Potrawkę przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotowe danie posyp natką.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń