Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 2611
Dodano: 11.12.2010
Odsłon: 10776
3-4 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Filet z kurczaka opłukać, pokroić na podłużne, cienkie kawałki (ok. 4 x 1 x 1 cm). Z przypraw i oliwy przygotować zaprawę (ziele stłuc w moździerzu, liść laurowy drobno pokruszyć). Wymieszać z nią mięso i odstawić na kilka godzin do lodówki.
Tak przygotowane mięso nastawić na dużym ogniu i szybko obsmażyć. Następnie zalać wodą i dusić ok. 30-40 minut, dolewając wodę w razie potrzeby.
Mąkę rozrobić w śmietanie i mleku, zahartować kilkoma łyżkami wytworzonego sosu. Wlać do mięsa i gotować jeszcze 3-4 minuty. Pod koniec wrzucić posiekaną natkę pietruszki.
Podawać z ziemniakami lub kaszą. Na zdjęciu z kaszą gryczaną. Smacznego.
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

Konto usunięte 12 grudnia 2010Zgłoś do usunięcia
zapowiada się smacznie i zdrowo!0 Kto głosował? | Odpowiedz

Mole3 12 grudnia 2010Zgłoś do usunięcia
Najzwyklejsze, białe, płynne, użyłam 1,5%.0 Kto głosował? | Odpowiedz

kucharecka 12 grudnia 2010Zgłoś do usunięcia
czy to ma być mleko w proszku, czy płynne ?0 Kto głosował? | Odpowiedz

sereberko80 11 grudnia 2010Zgłoś do usunięcia
pyszności, uwielbiam i kaszę i piersi z kurczaka pod każdą postacią :-)0 Kto głosował? | Odpowiedz