Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Potrawka z kurczaka i pieczarek to kwintesencja domowego komfortu – kremowy, sycący i aromatyczny sos z delikatnym mięsem i aksamitnymi pieczarkami. To danie, które smakuje znajomo i wyjątkowo, idealne na szybki, rodzinny obiad. Prosta w przygotowaniu i pełna smaku!
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9123
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9123
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Oczyść filet z kurczaka. Pokrój mięso na mniejsze kawałki. Oprócz solą i pieprzem. Obtocz w mące.
Rozgrzej na patelni trochę masła klarowanego. Obsmaż na nim kawałki kurczaka na złocisty kolor. Zdejmij mięso z patelni.
Pokrój cebulę na półplasterki. Posiekaj czosnek. Umyj pieczarki i pokrój na plasterki. Osusz. Jeśli to konieczne, dołóż na patelnię trochę masła.
Na rozgrzanej patelni zeszklij cebulę. Dołóż czosnek, a po chwili pieczarki. Smaż, aż odparuje z nich nadmiar wody. Pod koniec smażenia dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Z powrotem przełóż na patelnię mięso. Podsmaż chwilę. Wlej na patelnię gorący bulion i sok cytryny. Dodaj majeranek. Duś składniki w bulionie przez kilka minut, co pewien czas mieszając.
Wlej na patelnię śmietanę. Wymieszaj z bulionem. Duś potrawkę na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem do smaku.