Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski śląskie, to taka klasyka dania obiadowego, że laik śmiało stwierdzi, że w tym temacie zostało już powiedziane wszystko! Owszem, mogą być zrobione lepiej, "lub mniej lepiej", ale charakterystyczna "dziurka", w której zbiera się sos, jest rozpoznawalna dla wszystkich. No tak, ale można je podać w bardziej fantazyjnym zestawieniu i to właśnie chciałbym wszystkim zaproponować! Tym razem namawiam do zrobienia potrawki z kurczaka z pieczarkami (ale zamiennie mogą to być i inne grzyby). No i tak na prawdę to trudno mi się zdecydować, co jest główną częścią tego dania. Dobrze, tym razem "pierwsze skrzypce", to będzie jednak potrawka! Zatem namawiam do przyrządzenia: potrawki z kurczaka oraz pieczarek. Szczegóły postępowania jak zwykle w linku do przepisu.
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17280
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 137
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 121
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4881
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7655
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17280
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 137
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 121
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4881
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7655
Składniki
Mięso oczyszczamy, kroimy w większe kawałki. Razem z pokrojoną w kostkę, marchewką i oczyszczonymi pieczarkami, dusimy pod przykryciem na średnim ogniu. Oprószamy solą, zalewamy wrzątkiem (około 300 ml). Gotujemy na wolnym ogniu przez kwadrans. Mąkę, mleko i śmietanę rozrabiamy, dodajemy do mięsa i dusimy chwilę pod przykryciem wrzucając papryki i groszek. Dodajemy lubczyk, puder z kani i pieprz. Całość doprawiamy solą. Podajemy z ulubionymi dodatkami.