Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie danie jednogarnkowe. Dodatek salami świetnie podkręca smak
Składniki
Danie najlepiej przygotować w garnku z powłoką nieprzywierającą. Jeśli takiego nie macie, pierwszy etap należy wykonać na patelni, a potem przełożyć do zwykłego garnka. Kurczaka kroimy w kostkę, cebulę w piórka, ząbki czosnku w plasterki. Salami kroimy w plasterki (jeśli są duże to każdy plasterek na 2 lub 4 części). W garnku na oleju przesmażamy kurczaka, salami, cebulę i czosnek. Salami powinno uwolnić swój aromat. Kiedy kurczak będzie ładnie zarumieniony dodajemy przecier, pokrojone papryki zwykłe i chilli, przyprawy. Zalewamy 1 litrem wody i przykrywamy. Kiedy woda zawrze dodajemy kaszę jęczmienną i fasolę. Gotujemy na małym ogniu, aż kasza będzie miękka (około 15-20 minut). Doprawiamy do smaku. Danie najlepsze jest następnego dnia po ugotowaniu.