Do góry

Dania główne Przepis na:

Potrawka ze schabu dla dzieci

Potrawka ze schabu dla dzieci

Autor:

Przepisów i artykułów: 461 Ocena: 2936

Dodano:

Odsłon: 208

Delikatny schabik dla dzieci to kolejne danie powstałe z myślą o moim dziecku i z myślą o waszych pociechach. Tym razem jest to potrawka z mięsa schabowego z warzywami: marchewką, pietruszką i porem oraz z ryżem. Delikatne i zdrowe jedzenie z użyciem ekologicznych warzyw to świetna propozycja dla maluszków, tym młodszych i tych troszkę starszych.

Składniki

  • 5 plastrów schabu (łącznie ok. 400g)
  • 3-4 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek białej części pora
  • listek laurowy
  • 1 łyżka masła
  • natka pietruszki
  • 0,5szkl. suchego ryżu
  • szczypta soli
  • opcjonalnie ulubione przyprawy
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Potrawka ze schabu dla dzieci

Przygotowanie

  1. Plastry schabu umyłam, osuszyłam i pokroiłam w drobną kostkę. Wrzuciłam do garnka. Marchewki i pietruszkę obrałam, umyłam i pokroiłam w plasterki. Pora umyłam i pokroiłam na małe kawałeczki. Wszystkie warzywa wrzuciłam do garnka. Wlałam tyle wody aby tylko wyrównać poziom ze składnikami. Włożyłam listek laurowy, łyżkę masła i ok. łyżkę posiekanej natki pietruszki. Garnek przykryłam, ustawiłam na gazie i zagotowałam. Gotowałam aż warzywa i mięso były miękkie (ok. godziny). Po tym czasie do garnka wsypałam ryż i gotowałam aż ryż napęczniał i był miękki i wyciągnął cały płyn z garnka. Na koniec dodałam odrobinę soli. Powinna powstać gęsta potrawka, trochę jak risotto. Taką potrawkę można podawać w takiej postaci lub zblendować na papkę jeśli dzieci mają jeszcze problem z gryzieniem. Potrawkę można zawekować w wyparzone słoiczki i mieć obiadki na kilka dni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń