Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Potworne hamburgery drobiowe to idealna propozycja na halloweenowy obiad lub ciepłą kolację. Z pewnością to danie przerazi każdego – nie tylko wyglądem, ale także prostotą wykonania i wspaniałym smakiem kotleta drobiowego.
Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...
Odsłon: 34
Smażone ćwiartki z kurczaka podane z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 240
Pyszny schabik nadziewany kabanosami, o kruchym , mięciutkim i delikatnym mię...
Odsłon: 20
Jak to u nas mówią, rolada modro kapusta i kluchy. U mnie dzisiaj rolady woło...
Odsłon: 2095
Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...
Odsłon: 34
Smażone ćwiartki z kurczaka podane z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 240
Pyszny schabik nadziewany kabanosami, o kruchym , mięciutkim i delikatnym mię...
Odsłon: 20
Jak to u nas mówią, rolada modro kapusta i kluchy. U mnie dzisiaj rolady woło...
Odsłon: 2095
Składniki
Przygotuj mięso. Kurczaka umyj i osusz. Jeśli piersi są bardzo duże, podziel je na połowy wzdłuż. W misce wymieszaj ze sobą jogurt naturalny, wodę i sól. Dodaj pieprz i pozostałe przyprawy. Mieszankę dobrze wymieszaj. Mięso włóż do jogurtu, by roztwór całkowicie je zakrywał. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Do głębokiego talerza wsyp mąkę i chili. Wymieszaj. Do drugiego talerza wbij jajko i rozbełtaj je widelcem do spienienia. Do trzeciego talerza wsyp bułkę tartą. Zamarynowane kotlety drobiowe panieruj najpierw w mące, potem w jajku, a następnie w bułce tartej. Kotlety z panierką smaż na rozgrzanym, głębokim oleju na złoty kolor. Czas smażenia to ok. 2 minuty na bardzo małym ogniu. Usmażone mięso przełóż na papierowe ręczniki.
Przygotuj hamburgery. Bułki hamburgerowe przekrój na pół i opiecz je chwilę w opiekaczu. W plasterkach żółtego sera wytnij trójkąty na kształt zębów. Ogórka zielonego zetrzyj tarką wzdłuż, tworząc długie języki. Oliwki ponabijaj na wykałaczki.
Złóż hamburgera. Posmaruj bułki od wewnątrz keczupem. Na dolnej części połóż kotleta, a w jego centralnej części – plaster ogórka. Na to połóż żółty ser, który lekko roztopi się pod wpływem ciepła mięsa i bułki. Polej wnętrze hamburgerów ketchupem, by wylewał się niczym krem. Przykryj drugą częścią bułki. Na szczyt wbij dwie wykałaczki z oliwkami, które będą tworzyć oczy. Powtórz dla pozostałych bułek. Potworne hamburgery drobiowe podawaj na ciepło.