Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wczoraj był sos spaghetti z cukinii, a dziś w podobnym klimacie, również sos...
Odsłon: 18456
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 7046
Przepis dnia
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 30604
Przepis dnia
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 29346
Wczoraj był sos spaghetti z cukinii, a dziś w podobnym klimacie, również sos...
Odsłon: 18456
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 7046
Przepis dnia
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 30604
Przepis dnia
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 29346
Składniki
Obrać ziemniaki, pokroić zalać wrzącą wodą, posolić. Tylko tyle wody aby przykryła ziemniaki. Boczek kroimy na drobne kawałki i robimy skwarki do okraszenia, jeśli boczek jest zbyt chudy dodajemy smalcu.
Gdy się zagotują odczekać 5 minut, zmniejszyć gaz i zasypać powierzchnię ziemniaków mąką, przykryć pokrywką i prażyć na małym ogniu od czasu do czasu zaglądając czy cała maka jest przykryta wodą. Jeśli gdzieś jest sucha, przedziurawić widelcem.
Gdy ziemniaki są już miękkie odlać wszystką wodę do garnuszka, może się przydać gdyby prażucha była za sucha.
Następnie tłuczkiem ubijamy ziemniaki z mąka na gładką masę. Masa ma odstawać od garnka i tłuczka. Wtedy jest dobrze ubita, jeśli potrzeba dolewamy wody wcześniej odlanej do garnuszka, ew. soli.
Podajemy okraszoną skwarkami z boczku. Można też odsmażać na rumiano.
Smacznego:)