Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93890
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2720
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3535
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1636
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2309
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93890
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2720
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3535
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1636
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2309
Składniki
Obrać ziemniaki, pokroić zalać wrzącą wodą, posolić. Tylko tyle wody aby przykryła ziemniaki. Boczek kroimy na drobne kawałki i robimy skwarki do okraszenia, jeśli boczek jest zbyt chudy dodajemy smalcu.
Gdy się zagotują odczekać 5 minut, zmniejszyć gaz i zasypać powierzchnię ziemniaków mąką, przykryć pokrywką i prażyć na małym ogniu od czasu do czasu zaglądając czy cała maka jest przykryta wodą. Jeśli gdzieś jest sucha, przedziurawić widelcem.
Gdy ziemniaki są już miękkie odlać wszystką wodę do garnuszka, może się przydać gdyby prażucha była za sucha.
Następnie tłuczkiem ubijamy ziemniaki z mąka na gładką masę. Masa ma odstawać od garnka i tłuczka. Wtedy jest dobrze ubita, jeśli potrzeba dolewamy wody wcześniej odlanej do garnuszka, ew. soli.
Podajemy okraszoną skwarkami z boczku. Można też odsmażać na rumiano.
Smacznego:)