Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prażuchy to bardzo proste, popularne i przepyszne danie kuchni staropolskiej. To nic innego jak utłuczone ziemniaki z dodatkiem mąki, dzięki czemu kluski są bardziej zwarte i kleiste. Prażuchy świetnie smakują zarówno tego samego dnia, jak i następnego – na przykład po odsmażeniu na patelni. Dodatek tłuszczu z wytopionego boczku sprawia, że danie nie jest suche. Kluski świetnie sprawdzą się jako element dania mięsnego, a nawet jako samodzielna potrawa. Są szczególnie popularne wśród dzieci. Spróbuj przygotować prażuchy w domu, a z pewnością się nie zawiedziesz.
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 129
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 747
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 357
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 129
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 747
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 357
Składniki
Ziemniaki obierz, pokrój w dużą kostkę i ugotuj w osolonej wodzie.
Odcedź ziemniaki, pozostawiając na dnie ok. szklanki wody z największą zawartością skrobi.
Ziemniaki w garnku rozgnieć tłuczkiem na jednolitą masę bez grudek. Posyp wierzch mąką.
Garnek przykryj pokrywką i postaw na bardzo małym ogniu na 3-4 minuty.
Ziemniaki z mąką wyrób na jednolitą masę. Powinna być mocno elastyczna i odchodzić od rąk.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę razem z boczkiem.
Na patelni wytop boczek, a następnie dodaj cebulę. Smaż wszystko razem do zezłocenia.
Łyżkę stołową lub do podawania lodów pokryj wytopionym z boczku tłuszczem.
Nabieraj po łyżce masy ziemniaczanej i odkładaj ją na talerz.
Kiedy porcja będzie gotowa, posyp ją skwarkami z boczku i cebuli.
Prażuchy podawaj na ciepło, z dodatkiem łyżki kwaśnej śmietany.