Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prażuchy to nic innego jak gotowane ziemniaki z dodatkiem mąki pszennej zaparzonej podczas gotowania z ziemniakami. Można je podać jako główne danie albo jako dodatek do obiadu. Okraszone ze skwarkami z wytopionego boczkiem oraz z podsmażoną cebulą.
garnek, łyżka, tłuczek , patelnia,
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 320
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 27836
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8991
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 747
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 320
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 27836
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8991
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 747
Składniki
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, pod koniec gotowania wodę z ziemniaków odlać do osobnego naczynia i odłożyć na boku, zostawiając w garnku około 1 szklankę. Powierzchnię ziemniaków z wodą zasypać mąką i gotować pod przykryciem jeszcze około 3 - 5 minut. aby mąka się zaparzyła. Gdy mąka jest zaparzona ugnieść całość tak jak na piure za pomocą tłuczka. Masa ma być jednolita. W razie gdyby masa była za mocno zwarta dolać odłożonej wody z gotowania ziemniaków. Na talerze nakładać prażuchy za pomocą dwóch łyżek zamoczonych w tłuszczu formując kształt jaki chcemy osiągnąć. Prażuchy okrasić skwarkami z wytopionego boczku i podsmażonej cebuli. Podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu.
Prażuchy gotowe do podania.