Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prażuchy to nic innego jak gotowane ziemniaki z dodatkiem mąki pszennej zaparzonej podczas gotowania z ziemniakami. Można je podać jako główne danie albo jako dodatek do obiadu. Okraszone ze skwarkami z wytopionego boczkiem oraz z podsmażoną cebulą.
garnek, łyżka, tłuczek , patelnia,
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 166
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 22
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 166
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 22
Składniki
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, pod koniec gotowania wodę z ziemniaków odlać do osobnego naczynia i odłożyć na boku, zostawiając w garnku około 1 szklankę. Powierzchnię ziemniaków z wodą zasypać mąką i gotować pod przykryciem jeszcze około 3 - 5 minut. aby mąka się zaparzyła. Gdy mąka jest zaparzona ugnieść całość tak jak na piure za pomocą tłuczka. Masa ma być jednolita. W razie gdyby masa była za mocno zwarta dolać odłożonej wody z gotowania ziemniaków. Na talerze nakładać prażuchy za pomocą dwóch łyżek zamoczonych w tłuszczu formując kształt jaki chcemy osiągnąć. Prażuchy okrasić skwarkami z wytopionego boczku i podsmażonej cebuli. Podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu.
Prażuchy gotowe do podania.