Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 02-07-2024
Prażuchy to gotowane ziemniaki z dodatkiem mąki pszennej którą dodaje się pod koniec gotowania . Mąka podczas gotowania z ziemniakami zaparza. Podaję je jako danie główne, albo jako dodatek do obiadu. Okraszone ze skwarkami z wytopionego boczkiem , podsmażoną cebulką, dzisiaj dodatkowo do smażenia dodałam pokrojonej w kostkę kiełbasy. Smacznego
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1562
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 289
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1562
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 289
Składniki
Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować w osolonej wodzie, pod koniec gotowania większą część wody z ziemniaków odlać do osobnego naczynia i odłożyć na boku, zostawiając w garnku około 1 szklankę. Powierzchnię ziemniaków z wodą zasypać mąką i gotować pod przykryciem jeszcze około 5 minut. aby mąka się zaparzyła. Po tym czasie ziemniaki z mąką ugnieść tak jak na piure za pomocą tłuczka. Masa ma być jednolita i gładka. W razie gdyby masa była za mocno zwarta dolać odłożonej wody z gotowania ziemniaków. Na talerze nakładać prażuchy za pomocą dwóch łyżek zamoczonych w tłuszczu formując kształt jaki chcemy osiągnąć. Prażuchy okrasić skwarkami z wytopionego boczku i kiełbasy oraz podsmażonej cebuli. Dodatkowo posypałam pokrojoną cebulką zieloną. Podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu. Smacznego
Prażuchy gotowe do zjedzenia.
Danie gotowe do podania.