Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekana w sosie paprykowo-pomidorowym polędwiczka wieprzowa to aromatyczne i delikatne mięso, które możesz podawać jako danie główne na obiad, imprezę lub spotkanie towarzyskie. Jest bardzo smacznym i wykwintnym daniem, które nie potrzebuje dużo czasu na przygotowanie.
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 60
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 68
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 309
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 60
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 68
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 309
Składniki
Przepis na polędwicę wieprzową duszoną jest bardzo szybki i prosty do przyrządzenia. Mięso myjemy i osuszamy. Potrzebujemy odpowiedniej wielkości naczynie do zapiekania, do którego kroimy w plastry polędwicę na ok. 1 cm grubości. Solimy, doprawiamy pokrojone mięso pieprzem, mieszamy i odstawiamy. Przygotowujemy odpowiedniej wielkości patelnię. Dodajemy masło klarowane i rozgrzewamy na patelni. Kroimy cebulę, paprykę czerwoną lub zieloną, przeciskamy ząbki czosnku i wraz z papryką w proszku, przyprawą carry, przecierem pomidorowym i paprykowym dusimy przez ok. 10-15 minut. Następnie dodajemy wszystko do pokrojonego w plasterki mięsa. Zalewamy bulionem ze śmietaną i mieszamy. Posypujemy serem mozzarellą, mieszamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy przez 30-40 minut w temperaturze 200°C, grzanie góra/dół. Sprawdzamy miękkość. Gotowe mięso podajemy z ziemniaczanym puree, kaszą, ryżem lub jak kto woli. W moim przypadku jest z ogórkiem kiszonym i bagietką.