Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste placki z cukinii Ewy Wachowicz to pyszny, letni dodatek do mięs. Świetnie sprawdzą się też jako samodzielne danie – z dodatkiem kwaśnej śmietany czy sosu. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia temperatura oleju. Dzięki temu placki są chrupiące na zewnątrz, a w środku rozpływają się w ustach. Koperek dodaje nuty ziołowości i orzeźwienia. Danie może też stanowić ciekawą przekąskę czy przystawkę. Dobrze komponuje się z wędzonym łososiem. W sezonie na cukinie, te właśnie placki będą często gościć na twoim stole.
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2205
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 147
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 260
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2205
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 147
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 260
Składniki
Cukinię umyj i odetnij końcówki. Zetrzyj warzywa na tarce o dużych oczkach. Umieść je na sitku i posyp solą. Odstaw na 10 minut, a następnie dobrze odciśnij z nadmiaru wody i przełóż do miski.
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, jogurt, mąkę, drobno posiekany koperek. Wymieszaj i dopraw pieprzem i solą.
Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj po łyżce masy i formuj placki. Smaż je z obu stron na złoty kolor.
Gotowe placki odkładaj na papierowe ręczniki, by oddały nadmiar tłuszczu. Proste placki z cukinii Ewy Wachowicz podawaj z dodatkiem ulubionego sosu lub kwaśnej śmietany. Źródło: ewawachowicz.pl