Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chyba każdemu przynajmniej raz w życiu zdarzyło się coś przesolić.Na szczęście jest kilka sposobów by zbyt słoną potrawę uratować.
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 223
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 280
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 100
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2170
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 223
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 280
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 100
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2170
Składniki
Sposoby ogólne. Surowy ziemniak, jabłko i kromka chleba sprawdzają się prawie do wszystkiego. Wystarczy do potrawy włożyć pokrojonego w grube plastry lub dużą kostkę ziemniaka, przekrojone na pół lub na ćwiartki jabłko lub kromkę podpieczonego /lub czerstwego/ chleba. Potrawę gotujemy jeszcze ok. 5 min. i wyjmujemy dodatki, które przez ten czas wchłoną nadmiar soli.
Przesolony sos. Do zbyt słonego sosu możemy dodać troszkę mleka, śmietany lub kilka łyżek jogurtu naturalnego. Możemy także dodać zmiksowane cukinię lub marchew - warzywa wchłoną słony smak ale nie zmienią znacząco smaku potrawy.
Przesolony gulasz. Przesolony gulasz uratujemy dodając do niego pomidory, odrobinę cukru lub miodu albo wino.
Przesolone mięso. Jeśli zauważymy , że mięso pieczone jest zbyt słone na patelnię lub naczynie do pieczenia wlewamy 0,5 szklanki wytrawnego wina, które podczas wyparowywania odparuje również część soli. Jeśli pieczemy mięso z warzywami możemy dodać neutralne warzywo np. pokrojoną cukinię lub pomidory.
Przesolone ziemniaki. Jeśli przesolimy ziemniaki możemy je utłuc na piure dodając trochę mleka i masła.
Przesolona zupa Do zupy dodajemy surowe białko jajka kurzego a gdy się zetnie wyjmujemy łyżką cedzakową - białko pochłonie sól. Do zupy jarzynowej możemy dodać dużą ilość drobno posiekanej natki pietruszki.