Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty gulasz z szynki to rewelacyjny pomysł na szybki i bardzo sycący obiad. Mięciutkie, uduszone mięsko wraz z sosem, który jest bardzo aromatyczny i pasujący do wielu połączeń, a to z kluseczkami, ziemniakami czy kaszą, to prawdziwy rarytas na polskich stołach. Zasmakuje każdemu i taką solidną porcją, na pewno domownicy się najedzą. Smacznego!
Patelnia, miska, deska do krojenia, nóż
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 972
Miałam w lodówce gotową masę makową, ciasto francuskie i po krótkim namyśle p...
Odsłon: 493
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 465
Bardzo smaczne serowe ciasteczka. Robi się je z kilku składników, bardzo szyb...
Odsłon: 131
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 972
Miałam w lodówce gotową masę makową, ciasto francuskie i po krótkim namyśle p...
Odsłon: 493
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 465
Bardzo smaczne serowe ciasteczka. Robi się je z kilku składników, bardzo szyb...
Odsłon: 131
Składniki
Zacznij od pokrojenia mięsa na większą kostkę. Tłuszcz, jeżeli jest go nadmiar, możesz odkroić. Przyda się do smażenia. Pokrojone mięso przełóż do miski i dodaj przyprawy. Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i słodką papryką. Dodaj również łyżkę mąki.
Tak przygotowane mięso obsmażaj w kilku łyżkach oleju wraz z tłuszczem z mięsa przez kilka dobrych minut z każdej strony do lekkiego zbrązowienia (aż mięso zacznie skwierczeć i ładnie pachnieć). Odłóż na talerz, gdy mięso będzie gotowe, ale nie myj patelni, ponieważ uzyskany tłuszcz pomoże wysmażyć cebulkę oraz pieczarki. Dołóż tylko dwie łyżki oleju. Cebulkę pokrój w drobną kostkę, a pieczarki w plastry. Gotuj przez kilka minut do zeszklenia się cebulki. Dopraw solą i pieprzem.
Następnie dodaj mięso z szynki wieprzowej do cebulki oraz pieczarek, i smaż kolejne 4-5 minut. Po tym czasie dolej na patelnię bulion (ok. pół litra wody). Dodaj ziela angielskiego oraz listki laurowe i gotuj pod przykryciem ok. 40-50 minut. Jeżeli po tym czasie mięso jest jeszcze twarde, możesz dodać bulionu lub wody. Mięso musi być kruche i miękkie. Dosól solą i pieprzem. Jeżeli mięso jest miękkie, a sosu jest nieco więcej, to możesz go odparować lub dodać łyżkę mąki. Na wierzch wyłóż posiekaną pietruszkę.