Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty gulasz z szynki to rewelacyjny pomysł na szybki i bardzo sycący obiad. Mięciutkie, uduszone mięsko wraz z sosem, który jest bardzo aromatyczny i pasujący do wielu połączeń, a to z kluseczkami, ziemniakami czy kaszą, to prawdziwy rarytas na polskich stołach. Zasmakuje każdemu i taką solidną porcją, na pewno domownicy się najedzą. Smacznego!
Patelnia, miska, deska do krojenia, nóż
Przepis dnia
Doskonały w smaku sernik śmietankowo-kakaowy na ciasteczkowym spodzie, upiecz...
Odsłon: 1188
pyszne, szybkie i pulchniutkie faworki rosyjskie na kefirze, bardzo polecam n...
Odsłon: 51403
Szybkie i smaczne ciasteczka pieguski z czekoladą idealne na święta. Można je...
Odsłon: 75
Smaczna, idealna do kanapek mielonka zrobiona z mięsa wieprzowego w szynkowarze.
Odsłon: 386
Polecam dzisiaj kaszankę po normandzku, kaszanka bardzo smaczna, prosta w prz...
Odsłon: 1642
Przepis dnia
Doskonały w smaku sernik śmietankowo-kakaowy na ciasteczkowym spodzie, upiecz...
Odsłon: 1188
pyszne, szybkie i pulchniutkie faworki rosyjskie na kefirze, bardzo polecam n...
Odsłon: 51403
Szybkie i smaczne ciasteczka pieguski z czekoladą idealne na święta. Można je...
Odsłon: 75
Smaczna, idealna do kanapek mielonka zrobiona z mięsa wieprzowego w szynkowarze.
Odsłon: 386
Polecam dzisiaj kaszankę po normandzku, kaszanka bardzo smaczna, prosta w prz...
Odsłon: 1642
Składniki
Zacznij od pokrojenia mięsa na większą kostkę. Tłuszcz, jeżeli jest go nadmiar, możesz odkroić. Przyda się do smażenia. Pokrojone mięso przełóż do miski i dodaj przyprawy. Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i słodką papryką. Dodaj również łyżkę mąki.
Tak przygotowane mięso obsmażaj w kilku łyżkach oleju wraz z tłuszczem z mięsa przez kilka dobrych minut z każdej strony do lekkiego zbrązowienia (aż mięso zacznie skwierczeć i ładnie pachnieć). Odłóż na talerz, gdy mięso będzie gotowe, ale nie myj patelni, ponieważ uzyskany tłuszcz pomoże wysmażyć cebulkę oraz pieczarki. Dołóż tylko dwie łyżki oleju. Cebulkę pokrój w drobną kostkę, a pieczarki w plastry. Gotuj przez kilka minut do zeszklenia się cebulki. Dopraw solą i pieprzem.
Następnie dodaj mięso z szynki wieprzowej do cebulki oraz pieczarek, i smaż kolejne 4-5 minut. Po tym czasie dolej na patelnię bulion (ok. pół litra wody). Dodaj ziela angielskiego oraz listki laurowe i gotuj pod przykryciem ok. 40-50 minut. Jeżeli po tym czasie mięso jest jeszcze twarde, możesz dodać bulionu lub wody. Mięso musi być kruche i miękkie. Dosól solą i pieprzem. Jeżeli mięso jest miękkie, a sosu jest nieco więcej, to możesz go odparować lub dodać łyżkę mąki. Na wierzch wyłóż posiekaną pietruszkę.