Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Prosty przepis na kopytka"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 587
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 137
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 145
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 106
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 587
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 137
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 145
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 106
Składniki
Przetrzyj ziemniaki przez praskę lub zmiel. Przełóż je do miski, dodaj jajko, 3/4 porcji mąki, sól i gałkę muszkatołową.
Zagnieć szybko ciasto. Ma być zwarte i elastyczne. Jeśli nie jest spójne, dodaj więcej mąki.
Zagotuj wodę w dużym garnku, posól. Podziel ciasto na części i zrób z nich wałeczki o śr. 2-3 cm. Podsyp stolnicę mąką, jeśli ciasto mocno się klei. Pokrój na małe, ukośne kluseczki.
Wrzuć kluski do wrzątku, gotuj ok. 4 minut od chwili, kiedy wypłyną na powierzchnię.
Na kopytka najlepsze są ziemniaki suche, sypkie. Zapytaj o nie sprzedawcę lub poszukaj takiej informacji na opakowaniu. Dobre będą też uniwersalne gatunki, np. irga i irys.Źródło: Olivia