Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Przepis na chleb"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 28
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 195
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 28
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 195
Składniki
Mleko lekko podgrzej. Odmierz 100 ml ciepłego mleka. Wkrusz do niego drożdże. Domieszaj cukier i tyle mąki luksusowej, by powstał dosyć gęsty zaczyn. Odstaw go pod przykryciem na ok. 15 minut.
Pozostałą mąkę przesiej do miseczki. Dodaj wyrośnięty zaczyn. Odsyp ok. 1/2 łyżeczki soli, resztę dodaj do składników w miseczce. Wsyp trochę kminku. Dolej pozostałe mleko i ok. 1/4 szklanki ciepłej wody. Zagnieć gładkie ciasto. Przykryj je, odstaw w ciepłe miejsce na 35–45 minut.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Uformuj z niego 2 kule – mniejszą i większą. Ułóż je jedna na drugiej. Do mniejszej kuli przyłóż trzonek drewnianej łyżki i mocno przyciśnij, by powstał głęboki rowek. Chleb odstaw jeszcze na 45 minut.
Jajko wymieszaj z odłożoną solą i łyżeczką wody. Posmaruj tym wierzch bochenka. Piecz go 35-45 minut w temp. 200 st.
Zachowuje świeżość nawet przez 5 dni.
ok. 75 min
Wyrastanie: ok. 105 min
kromka ok. 80 kcal
Ok. 10 gr za kromkęŹródło: Tina