Do góry

Dania główne Przepis na:

Przepis na gulasz po węgiersku

Przepis na gulasz po węgiersku

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 4434

Dodano:

Odsłon: 10

Wypróbowany przepis na "Przepis na gulasz po węgiersku"

Składniki

  • 40 dag łopatki wieprzowej bez kości
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 czerwone papryki
  • 1 puszka posiekanych pomidorów
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka chili
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 bulionu warzywnego
  • liść laurowy
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka kminku
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki smalcu
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drobno posiekaj cebulę i czosnek. W dużym rondlu rozgrzej smalec i zeszklij na nim cebulę i czosnek. Zestaw na minutę z ognia. Posyp chili i słodką papryką, dokładnie wymieszaj i postaw na kuchence.

  2. Łopatkę pokrój w kostkę (ok. 2 cm) i wymieszaj z mąką. Przełóż do rondla z cebulą i podsmażaj aż się zrumieni. Obierz marchewkę i pokrój ją w kostkę. Paprykę oczyść i pokrój w paski. Dodaj marchewkę do rondla.

  3. Smaż na małym ogniu 15-20 minut. Dodaj pomidory razem z sokiem, bulion oraz wszystkie przyprawy. Gotuj ok. 1,5 godziny, 10 min przed końcem gotowania dodaj pokrojoną paprykę. Gulasz dopraw do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.

  4. Węgrzy podają gulasz z kluseczkami przypominającymi polskie zacierki. Przygotowuje się je z mąki, jajka i wody, ciasto o konsystencji jak na pierogi (wtedy odrywany małe kawałki i wrzucamy do gotującego się gulaszu).

  5. Czas przygotowania: 120 minut 290 kcal/1 porcja.

    Źródło: Tele Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń