Do góry

Dania główne Przepis na:

Przepis na pikantne lizaki

Przepis na pikantne lizaki

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 5

Smaczny pomysł na "Przepis na pikantne lizaki"

Składniki

  • 50 dag mąki pszennej
  • 13 dag masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki śmietany 18 proc. Na 20 dag piersi z kurczaka
  • 15 dag mrożonego zielonego groszku
  • 1 mała cebula
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 2 łyżki oleju
  • cukier
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pierś kurczaka umyj, osusz i pokrój w małą kostkę. Oprósz słodką mieloną papryką, solą oraz pieprzem. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć mięso, smaż aż się zrumieni.

  2. Na koniec wrzuć cebulę, smaż 3 minuty często mieszając. W garnku zagotuj 1 l wody, gdy zacznie wrzeć dodaj po łyżeczce soli i cukru. Wrzuć groszek, gotuj 3 minuty na małym ogniu. Odcedź. Gdy wystygnie wymieszaj z usmażonym mięsem.

  3. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę. Dodaj do niej proszek do pieczenia, rozkruszone drożdże, cukier, sól oraz pokrojone na małe kawałki masło lub margarynę. Posiekaj nożem.

  4. Następnie dodaj jedno jajko, śmietanę i wyrób gładkie ciasto. Gdyby było zbyt suche dodaj 1 łyżkę zimnej wody. Ciasto podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj na grubość ok. 3 mm.

  5. Szklanką lub foremką wykrój z ciasta parzystą liczbę krążków o średnicy 5-7 cm. Z części krążków możesz wyciąć paski.

  6. Połowę krążków rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdego ułóż patyczek, w taki sposób, by zachodził na ciasto i lekko dociśnij. Na środku krążków rozłóż nadzienie, pozostawiając ok. 0,5 cm wolnego od brzegów.

  7. Posmaruj brzegi rozmąconym jajkiem, przykryj drugim krążkiem ciasta lub z pasków zrób kratkę. Delikatnie sklej brzegi używając widelca. Wierzchy posmaruj jajkiem. Piecz w temperaturze 180°C przez 20-25 minut, aż ciasto się zrumieni.

  8. Wierzch lizaków możesz posypać ziarnami maku, sezamu lub czarnuszki.

  9. 80 minut

  10. Porcja: 230 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń