Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Przepis na pikantne lizaki"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13813
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1589
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15417
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6290
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13813
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1589
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15417
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6290
Składniki
Pierś kurczaka umyj, osusz i pokrój w małą kostkę. Oprósz słodką mieloną papryką, solą oraz pieprzem. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć mięso, smaż aż się zrumieni.
Na koniec wrzuć cebulę, smaż 3 minuty często mieszając. W garnku zagotuj 1 l wody, gdy zacznie wrzeć dodaj po łyżeczce soli i cukru. Wrzuć groszek, gotuj 3 minuty na małym ogniu. Odcedź. Gdy wystygnie wymieszaj z usmażonym mięsem.
Na stolnicę lub blat przesiej mąkę. Dodaj do niej proszek do pieczenia, rozkruszone drożdże, cukier, sól oraz pokrojone na małe kawałki masło lub margarynę. Posiekaj nożem.
Następnie dodaj jedno jajko, śmietanę i wyrób gładkie ciasto. Gdyby było zbyt suche dodaj 1 łyżkę zimnej wody. Ciasto podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj na grubość ok. 3 mm.
Szklanką lub foremką wykrój z ciasta parzystą liczbę krążków o średnicy 5-7 cm. Z części krążków możesz wyciąć paski.
Połowę krążków rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdego ułóż patyczek, w taki sposób, by zachodził na ciasto i lekko dociśnij. Na środku krążków rozłóż nadzienie, pozostawiając ok. 0,5 cm wolnego od brzegów.
Posmaruj brzegi rozmąconym jajkiem, przykryj drugim krążkiem ciasta lub z pasków zrób kratkę. Delikatnie sklej brzegi używając widelca. Wierzchy posmaruj jajkiem. Piecz w temperaturze 180°C przez 20-25 minut, aż ciasto się zrumieni.
Wierzch lizaków możesz posypać ziarnami maku, sezamu lub czarnuszki.
80 minut
Porcja: 230 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie