Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Przepis na soczystą karkówkę"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 262
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 191
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 262
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 191
Składniki
60 min • Porcja 389 kcal • Koszt porcji 3,50 zł • Przepis na 4 porcje.
marynaty mieszam na masę średniej gęstości. Mięso myję, osuszam, kroję na plastry 1,5 cm. Lekko rozbite dłonią, dokładnie obtaczam w marynacie.
Odstawiam do lodówki na minimum godzinę (jeżeli czas pozwoli – na całą noc). Zamarynowaną karkówkę obsmażam w rozgrzanym rondlu po 2-3 min z obu stron.
Zalewam ciepłym bulio nem. Dorzucam listek laurowy, ziele, pieprz. Mięso przykrywam krążkami cebuli i duszę do miękkości, obracając co jakiś czas.
Z cebuli i bulionu powstanie sos, który zalewam zahartowaną śmietaną. Dopra wiam. Podaję z ziemniakami lub kluskami śląskimi.Źródło: Kobieta i życie