Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Egzotyczna wariacja na temat rodzimego pstrąga zainspirowana kuchnią chorwacką
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 30
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 51
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 30
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 51
Składniki
Przepis na szpinak: Zaczynamy od ugotowania ziemniaka. W czasie gdy ziemniak będzie się gotował, w garnku dusimy szpinak baby z niewielką ilością wody. Do szpinaku dodajemy ugotowanego ziemniaka, 2 ząbki czosnku i sól. Wszystko zagniatamy widelcem tak aby ziemniak się rozleciał
Przepis na sos do ryby: Rozmrożone i opłukane krewetki smażymy z łyżką masła na patelni po ok 1 minucie na każdej stronie. W międzyczasie wciskamy 1 ząbek czosnku i solimy. Całość posypujemy łyżką mąki i po chwili dolewamy kilka łyżek zimnej wody, cały czas mieszając. Zalewamy 330 ml śmietanki kremówki i trzymamy nad ogniem aż zgęstnieje.
Przepis na rybę: Filety z pstrąga przyprawiamy solą, czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Grilujemy na grillu elektrycznym, patelni grillowej lub smażymy na zwykłej patelni z odrobiną oleju, po kilka minut z każdej strony, aż uznamy, że ryba jest gotowa. Rybę układamy na talerzu polewając sosem z krewetkami. Obok układamy szpinak. Podajemy z frytkami i dobrze schłodzonym chorwackim białym winem :) Smacznego.