Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Egzotyczna wariacja na temat rodzimego pstrąga zainspirowana kuchnią chorwacką
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113244
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 655
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 1154
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 744
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113244
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 655
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 1154
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 744
Składniki
Przepis na szpinak: Zaczynamy od ugotowania ziemniaka. W czasie gdy ziemniak będzie się gotował, w garnku dusimy szpinak baby z niewielką ilością wody. Do szpinaku dodajemy ugotowanego ziemniaka, 2 ząbki czosnku i sól. Wszystko zagniatamy widelcem tak aby ziemniak się rozleciał
Przepis na sos do ryby: Rozmrożone i opłukane krewetki smażymy z łyżką masła na patelni po ok 1 minucie na każdej stronie. W międzyczasie wciskamy 1 ząbek czosnku i solimy. Całość posypujemy łyżką mąki i po chwili dolewamy kilka łyżek zimnej wody, cały czas mieszając. Zalewamy 330 ml śmietanki kremówki i trzymamy nad ogniem aż zgęstnieje.
Przepis na rybę: Filety z pstrąga przyprawiamy solą, czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Grilujemy na grillu elektrycznym, patelni grillowej lub smażymy na zwykłej patelni z odrobiną oleju, po kilka minut z każdej strony, aż uznamy, że ryba jest gotowa. Rybę układamy na talerzu polewając sosem z krewetkami. Obok układamy szpinak. Podajemy z frytkami i dobrze schłodzonym chorwackim białym winem :) Smacznego.